În vara anului curent, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării recomandă deschiderea numai a taberelor cu sejur de zi, cu respectarea anumitor cerințe pentru prevenirea răspândirii infecției COVID-19, transmite IPN.
Potrivit unei circulare semnate de ministrul Lilia Pogolșa și expediate organelor locale de specialitate în domeniul învățământului, taberele vor trebui să activeze la o capacitate de 50 la sută și să aplice modelul Instrucțiunii privind măsurile de protecție în contextul situației epidemiologice privind COVID-19. Se cere „menținerea distanței fizice de cel puțin 1,5 metri, prevenirea aglomerării, curățarea echipamentelor de protecție, igienizarea și dezinfectarea spațiilor”.
Totodată, elevii, personalul didactic și cel nedidactic vor trebui să fie instruiți în ceea ce privește riscul de infectare cu noul coronavirus și să fie protejată sănătatea elevilor și a personalului din tabere, cu atenție sporită în cazul celor care au boli cronice sau au imunitate scăzută. În tabere va trebui să se efectueze obligatoriu triajul copiilor și al angajaților. În același timp, se cere angajarea mai multor persoane care să supravegheze cum copiii respectă igiena personală.
Personalul antrenat în activitățile din cadrul taberei va trebui să se vaccineze împotriva virusului SARS-CoV-2, iar elevilor să le fie asigurat accesul la spălarea și dezinfectarea mâinilor.
În cazul consumului alimentelor, trebuie să se adopte măsuri sanitaro-igienice stricte, precum și măsuri de distanțare fizică, igienizare, dezinfecție, echipamente de protecție.
Contactat de IPN, Mihail Garbuz, directorul Taberei de odihnă „Camping” de la Vadul lui Vodă, a spus că, practic non-stop, este sunat de părinți și întrebat când vor putea veni copiii să se odihnească. Directorul este de părere că nu există riscul ca elevii să se infecteze cu COVID-19 la tabără, deoarece toate activitățile vor avea loc în aer liber.
„Dacă se cere să activăm la o capacitate de 50 la sută, atunci avem posibilitate să cazăm câte un copil în odaie, dar, de obicei, copiii nu vor să stea singuri în cameră, așa că vom caza maximum doi copii într-o odaie. Dar, în cazul în care Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică va decide că activitatea taberelor este interzisă, ne vom conforma hotărârii”, a menționat Mihail Garbuz. Tabăra ar putea să-și înceapă activitatea din 15 iunie. Directorul nu a putut spune exact cât vor costa biletele, dar nu e exclus să fie mai scumpe decât în anii precedenți, întrucât și cheltuielile sunt mai mari, fiind necesară achiziția de termometre, echipamente de protecție și dezinfectante.
Din spusele femeii, din 12 aprilie până în prezent serviciile sociale Buiucani nu au întreprins nicio măsură de a identifica o formă de protecție care s-ar potrivi stării de sănătate a fratelui său. Mai mult, Tamara Şchiopu a fost invitată la o şedinţă comună cu colaboratorii Centrului de sănătate mintală Buiucani, la care, spune ea, „s-a încercat o pasare totală a responsabilităţii autorităţilor pe o persoană fizică cu posibilităţi limitate, care nu locuieşte în tară şi nici nu e reprezentantul lui legal”. Tamara Şchiopu spune că, deşi s-a oferit să-şi ajute fratele material, în limita posibilităţilor mele, serviciile sociale nu au încercat să găsească o instituție de plasament pentru asigurarea bunăstării lui. Potrivit ei, la întrunirea comună i s-au adus acuzaţii şi intimidări precum că nu-i pasă de fratele său şi că nu contribuie cu nimic la stat ca să ceară acum atât de multe de la el. „Eu am fondat două organizaţii în Moldova, întrunind peste 10 angajaţi, iar contribuţia la stat depăşeşte suma de 500 mii de lei anual”, a precizat Tamara Şchiopu.
Femeia a reiterat rugămintea către autorităţi de a găsi soluţii optime pe cazul fratelui său, el nefiind capabil să trăiască independent. „Mă adresez aici şi acum serviciilor de asistenţă socială pentru a lua măsuri urgente în privinţa unei forme de protecţie pentru fratele meu, o persoană vulnerabilă şi cu multiple maladii, care nu are casă şi pe nimeni ca să-l poată îngriji în starea în care el se află”, a fost mesajul Tamarei Şchiopu. „Mă adresez prietenilor şi rudelor care ştiu unde s-ar putea afla la moment fratele meu să informeze poliţia sau asistența socială Buiucani despre locul aflării lui”, a mai rugat femeia.