Comisia pentru examinarea complexă a drumurilor locale din cadrul Consiliului Raional s-a întrunit pentru aprobarea listei drumurilor și banilor care urmează a fi alocați la reparația acestora. Conform listei propuse, au fost selectate porțiuni din 18 drumuri locale, fiind alese în funcție de necesitatea și urgența de finisare a acestora, o bună parte din ele sunt o continuitate a celor care s-au reparat în anii trecuți.
Pe 16 din cele 18 porțiuni de drum va fi așternut înveliș asfaltic, iar alte două porțiuni de drum – Condrătești-Curtoaia și drumul de acces spre satul Șicovăț – vor fi reparate cu pietriș. De menționat este faptul că pentru drumurile Ungheni-Cetireni- Alexeevca și drumul de ocolire a or. Ungheni, străzile Oleg Ungureanu, Industrială, Ghenadie Crestiuc și Ion Creangă, Consiliul Raional alocă o contribuție la proiectele care includ reparația drumurilor menționate.
Drumurile propuse au fost examinate și aprobate în unanimitate, cu excepția R1.1 Mănoilești-Unțești, drum pentru care vor fi alocate încă 10 milioane lei. În privința acestuia au fost ridicate câteva semne de întrebare. Consilierul raional, Vitalie Chirinciuc, s-a arătat nemulțumit de calitatea porțiunii executate în anul precedent raportat la suma de bani acordată pentru acest drum, circa 24 milioane lei. Potrivit acestuia, deși a fost așternut și ultimul strat de asfalt, acele legături între porțiunile executate sunt vizibile și sunt simțite de șoferi ca niște denivelări pronunțate. Mai mult decât atât, consilierul a cerut o expertiză a porțiunii de drum efectuate anul trecut, iar dacă se dovedește că nu au fost respectate condițiile, contractul cu agentul economic să fie reziliat.
Constantin Fuior, șeful Secției construcții, gospodărie comunală și drumuri, a explicat că porțiunea sus menționată nu este recepționată, lucrările fiind în desfășurare. Potrivit acestuia, o posibilă reziliere al contractului presupune și un proces de judecată, care ar stagna cel puțin cu doi ani mersul lucrărilor, fapt care ar crea nu doar incomodități și pierderi financiare, dar și pericol, deoarece în prezent sunt săpate gropi, fântâni, iar lucrările trebuie să continue.
Invitat la ședință, prestatorul de servicii, Victor Săculțanu, a ținut să demonstreze că lucrările merg conform proiectului, aprobat de proiectant, că zi de zi caietul tehnic este completat conform sarcinilor îndeplinite, iar probele au fost efectuate de laboratorul acreditat pe care îl deține firma. Referitor la denivelări, acesta a venit cu singurul argument, precum că lucrările încă nu au fost finisate.
Din cele remarcate și de vicepreședintele Consiliului Raional, Vasile Lupu, în prezent ne confruntăm cu o criză de firme care să execute reparația drumurilor, iar schimbarea prestatorului nu va garanta neapărat o calitate mai bună. Totuși, situația va fi analizată și discutată astfel încât, dacă există anumite abateri, ele să fie corectate.