Mihail este un unghenean, care recent a absolvit cu brio Academia de Poliție „Ștefan cel Mare” și s-a angajat la Biroul Migrație și Azil. Noi, cei de la „Unghiul”, avem ca scop promovarea tinerilor specialiști. De aceea, scriem despre ei, în încercarea de a-i motiva în activitățile lor, de a le face cunoscută povestea și mesajul care vor să-l împărtășească.
— Te cunosc de mult timp și vorbeai că după gimnaziu îți doreai să aplici la o școală profesională. Ce te-a motivat totuși să faci studii liceale?
— La fel ca majoritatea tinerilor, după absolvire suntem indeciși cu ceea ce vrem să facem. Cred că sistemul de învățământ ar trebui să pună mai mult accent pe procesul de ghidare în carieră. Eu am avut norocul unei rude, care în vara respectivă mi-a bătut bine în cap avantajele studiilor superioare mi-a dat și exemple concrete de persoane care au urmat calea lungă făcând studii, chiar a fost destul de convingător. Într-un final mi-am făcut studiile la liceul din satul vecin. Pe lângă faptul că am avut parte de profesori foarte buni un alt avantaj a fost că liceul era aproape de casă și costurile de chirie pentru o cameră în cămin, hrană erau excluse.
— Pe parcursul a trei ani de liceu ți-ai dat seama că vrei să faci studiile la Academia de Poliție sau că vrei să devii polițist?
— Sincer, de mic vroiam. Nu știu de ce. Nu am rude, care să lucreze sau au lucrat în acest domeniu, să spun că am un model și pe care l-am urmat. După liceu mă gândeam să plec la Centrul de Excelență al Poliției de Frontieră, dar în acea vară, când am absolvit liceul, mă angajasem în calitate de educator la tabăra de odihnă „Codreanca” din orașul Cornești și acolo veneau destul de des mai mulți angajați ai Inspectoratului de Poliție Ungheni, pompieri și salvatori, pentru a instrui copiii. Am discutat cu mai mulți dintre ei și practic toți m-au îndrumat că mai bine ar fi să îmi urmez studiile la Academia de Poliție „Ștefan cel Mare” din cadrul Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Avantajul de a face studii la această instituție, fiind justificat de ei, e că voi absolvi cu grad de ofițer și ascensiunea mea în carieră ar fi mai ușoară.
— Din câte cunosc, la moment activezi la Biroul Migrație și Azil (BMA). De ce nu ai venit să activezi la Inspectoratul de Poliție Ungheni?
— Am făcut mai multe stagii de practică acolo, efectiv cunoșteam deja experiența. Eu chiar am vrut ceva nou, o experiență nouă, un salariu mai bun. La BMA în comparație cu Inspectoratul de Poliție Ungheni salariul este un pic mai mare, iar volumul de muncă mai mic. Plus că șeful meu de curs mi-a propus oferta de a mă angaja la BMA, mi-a explicat avantajele și oportunitățile acestui post de muncă. Și încă ceva șeful de curs nu face propuneri de angajări oricui, doar celor mai buni, iar eu am perceput propunerea lui ca un ordin.
— Care sunt atribuțiile de serviciu pe care le îndeplinești la BMA?
— La moment mai mult gestionăm cu persoanele refugiate în urma războiului din Ucraina. Avem des deplasări în teritoriu la Palanca de exemplu. Noi suntem cei care acordăm cererile de azil. În perioada aceasta numărul persoanelor care au cerut cereri de azil sau cazare a crescut considerabil față de anii precedenți. La Palanca, Ministerul Afacerilor Interne a amenajat un orășel de corturi, unde sunt cazate timp de 72 ore persoanele, care solicită acest lucru, cei care nu au găsit un loc de cazare în Moldova. Mai este improvizată și o gară de unde sunt transportate gratuit spre Chișinău. Ce ține strict de activitatea mea, analizez pachetul de acte al persoanelor străine, care solicită azil sau dreptul de a lucra în Republica Moldova. Ulterior, întocmesc un raport pozitiv sau negativ în dependență de caz.
— Este greu în Republica Moldova să fii un tânăr specialist în sectorul public?
— Sincer să fiu, nu este greu, personal întâlnesc dificultății din partea salariului. Este complicat nouă tinerilor, nu ni se oferă cazare, iar o bună parte din salariu pleacă în special pe aceasta. Eu la moment stau la rude, dar recunosc nu pot sta la nesfârșit la ei, chiar și cu aceasta uneori salariu nu îmi ajunge de la lună până la următoare. Noi suntem tineri, avem și noi cheltuielile noastre cred că mă înțelegi.
— Te-ai gândit să aplici la programul guvernamental „Prima Casă” pentru ați cumpăra un apartament?
— Uite eu am un salariu de 7,5 mii, este destul de complicat ca din acești bani să plătesc și o rată la un credit. Plus, că acum este instabilitate și ratele au crescut considerabil, iar persoanele beneficiare întâlnesc dificultăți. Ca noi să rămânem în sistem ar trebui conducerea să ne motiveze măcar cu salarii de minim 15 mii lei. Pe lângă aceasta nu salariile sunt problema, dar și prețurile mari din ultima vreme. Eu chiar mă gândesc la modul serios să plec din sistem, iar unicul motiv este salariul, chiar dacă lucrul pe care îl fac la BMA îmi place la fel și colectivul, care e prietenos.
— Ce mesaj ai pentru absolvenții de liceu, care vor să-și continue studiile la Academia de Poliție „Ștefan cel Mare” din cadrul MAI?
— Uite, nu vreau să influențez deciziile tinerilor absolvenți, dar în locul lor aș face studiile la drept în cadrul unei universități civile în cazul dacă vreau să activez în cadrul MAI sau în alte organe de drept. Dezavantajul academiei este că dacă îți faci studiile la buget ești obligat să activezi o perioadă de 5 ani. În caz contrar trebuie să restitui o sumă de bani. Vorbesc des cu ceilalți colegi, la moment activează toți, însă o bună parte din ei sunt dezamăgiți și își doresc să plece peste hotare. Ca să te dezvolți ca tânăr specialist este destul de greu.