Mihail Podoleak, consilierul președintelui ucrainean Zelensky, spune că Kievul are încredere în Republica Moldova și o consideră o țară prietenă. Podoleak spune că Ucraina înțelege refuzul Chișinăului de a se alinia politicii de sancțiuni occidentale aplicare Rusiei, în condițiile în care Republica Moldova este dependentă energetic de Gazprom. Consilierul liderului de la Kiev spune că Ucraina trebuie să pună capăt acestui război prin descurajarea politicii expansioniste a Rusiei. În caz contrar, Kremlinul va încerca să-și ia revanșa în 2-5 ani, atacând și alte state, notează IPN.Consilierul președintelui ucrainean acuză Rusia de atrocitățile comise în rândul populației pașnice din Ucraina și spune că Moscova este profund frustrată de incompetența de care a dat dovadă armata rusă. Podoleak spune că după eșecul de a prelua controlul asupra Kievului, Federația Rusă își concentrează acum tot potențialul militar în Donbas, iar în următoarea perioadă luptele se vor da în Estul Ucrainei.
„Federația Rusă a demonstrat că este incapabilă să lupte cinstit. Și luptă acum cu civilii pașnici. Ei folosesc tactica siriană, încercuiesc orașele, le atacă masiv din aer și suferă civilii neînarmați. Cred că lumea ar trebui să se implice mai activ în stoparea acestor crime. Noi avem armata, noi îi vom fugări singuri pe ocupanți, avem nevoie doar de arme grele pentru a debloca orașele și avem nevoie de sisteme de detectare a avioanelor. Noi avem oameni care să mânuiască aceste echipamente. Singura noastră rugăminte către lume este să ne ofere arme. Pentru că noi n-am investit atât de mult în arme cum a făcut-o Rusia, care s-a pregătit din timp de acest război. Rusia se concentrează acum pentru luptele din estul Ucrainei”, a spus Mihail Podoleak, în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la JurnalTV.
Consilierul președintelui Zelensky spune că o întrevedere între cei doi lideri poate avea loc doar după lupta decisivă din estul Ucrainei. Mihail Podoleak spune că bătălia nu se dă acum doar pentru libertatea țării sale, ci și pentru integritatea teritorială a altor state. Potrivit lui, dacă Rusia nu va fi înfrântă acum, pretențiile expansioniste ale Moscovei se vor accentua.
„Dacă nu vom pune punct acestui război în mod corect, Rusia își va păstra potențialul agresiv, războiul va reizbucni în Europa în 2-5 ani și va avea urmări grave. Europa trebuie să înțeleagă că noi nu luptăm doar pentru integritatea teritorială a Ucrainei, noi luptăm împotriva politicii expansioniste a Rusiei. Pentru că peste 5 ani Rusia va învăța lecțiile acestui război, va acumula potențial militar și va ataca nu doar Ucraina, ci și țările din jur. Avem încredere în Moldova și înțelegem situația ei dificilă. Moldova are propriul conflict nesoluționat – Transnistria. Acțiunile Moldovei reies din dependența ei energetică. Da, ne-am fi dorit ca toate statele să fie dure în raport cu Rusia, dar înțelegem poziția Moldovei de nealiniere la politica de sancțiuni. Considerăm Moldova o țară prietenă”, a mai spus consilierul președintelui ucrainean.
Rusia a atacat Ucraina la 24 februarie, menționând că este vorba despre o „operațiune specială” de „demilitarizare și denazificare”. Printre condițiile Kremlinului pentru oprirea agresiunii militare din Ucraina se numără statutul de neutralitate al țării și recunoașterea suveranității Rusiei asupra peninsulei Crimeea.