Mihaela este o tânără originară din satul Medeleni, comuna Petrești din raionul Ungheni. Absolventă la Facultatea Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Administrative (FRIȘPA) din cadrul Universității de Stat din Moldova (USM). În prezent e masterandă în cadrul aceleiași facultății. Totodată, și-a găsit un job la Ministerul Justiției al Republicii Moldova.
— Ce te-a determinat să faci studii la Relații Internaționale?
— Nici nu mă gândeam la Relații Internaționale. Știam exact că vreau să devin un specialist în jurnalism și să activez în domeniu. Imediat ce am obținut diploma de bacalaureat eram ferm convinsă că voi aplica la Facultatea de Jurnalism. Cum am ajuns să fac Relații internaționale, este o istorie aparte. Vorbisem cu fratele meu, care la momentul respectiv finaliza studiile de licență la FRISPA, îmi povestea cum e viața de student și per general de facultatea la care era student. Eu fiind o fire mult mai umanistă, interesată și de viața politică, am decis să fac o cotitură și să îmi schimb domeniul de studiu din Jurnalism în Relații Internaționale. Cu gândul că visul meu de a ajunge jurnalistă va lua mai mult contur, când voi obține diploma de licență și ulterior cu un bagaj amplu de cunoștințe practic în toate sferele voi face masterul în jurnalism. Până la urmă dacă e să răspund exact la întrebarea pe care mi-ai adresat-o, pot să spun că e interesul, față de cunoștințe în mai multe sfere concomitent. Spun acest lucru pentru că Relațiile Internaționale nu înseamnă doar teorie. Este vorba de sociologie, economie, drept, istorie, filosofie, dar și jurnalism.
— Ai specificat mai sus că aveai intenția să faci un master în jurnalism, dar la moment, din câte cunosc, faci masterul tot în relații internaționale. De ce așa?
— Da, ai dreptate, fac masteratul în Studii Diplomatice. Aveam intenția să fac masterat în jurnalism, chiar vorbisem și cu profesorii. Nu pot spune exact motivul pentru care nu am depus actele la această facultate, dar eram prea atașată de științele politice, ceva foarte familiar pentru mine și mă simțeam bine psihologic, când simplu gândul mă ducea la FRISPA. Așa am depus la Studii Diplomatice, inclusiv cu susținerea unor profesori, dar și a unor funcționari publici din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE).
— Am citit pe profilul tău de pe o rețea socială că ai activat la MAEIE. Cum ai ajuns să lucrezi acolo?
— Am avut ocazie să fiu stagiară în cadrul MAEIE. Eram în anul 3 la facultate, trebuia o lună să facem practica. Mă gândeam că voi fi repartizată fie la CID NATO (Centru de Informare și Documentare privind NATO în Moldova), dar când am avut ședința în care ne spuneau instituțiile în care vom desfășura stagiul, am aflat că urmează la MAEIE. Eram fericită și entuziasmată. Am ajuns acolo datorită mediei pe care o aveam. Intenționam să rămân și să activez în această instituție, dar, cu părere de rău, funcții vacante nu erau și nici nu se preconizau a fi în următorul an. Motivul principal a fost pandemia.
— În prezent ești angajată la Ministerul Justiției al Republicii Moldova. Cum ai ajuns aici?
— În perioada sesiunii de iarnă, m-am concediat de la serviciu, (Nota red: Amintim că la acel moment Mihaela activa la o companie privată de perfectare a actelor) mi-am spus că mă axez pe examene plus la aceasta, nu aveam un grafic stabil pentru a combina serviciul și sesiunea. Am hotărât să fac o mică pauză, așa voi avea timp să atrag mai multă atenție familiei și deja studiilor. Într-o dimineață, deschid un mesaj de la un prieten de facultate de unde aflu că pot aplica la Ministerul Justiției, Departamentul Apostila (Nota red: Apostilarea este o formă de legalizare a actelor care este necesară cetățenilor care doresc să le prezinte pe teritoriul unui stat străin). Am telefonat, m-am interesat, mi-a plăcut foarte mult graficul și peste două zile, am început să activez.
— Ai menționat mai sus că ești pasionată de științe politice, la noi tinerii nu prea se implică în politică. Asta o demonstrează și rata scăzută de participare a acestora la vot. În viziunea ta de ce se întâmplă asta și de ce este important ca tinerii să posede cunoștințe despre politică?
— Cred că această educație de „cetățean responsabil” lipsește de la școală. Faptul că tinerii nu cunosc surse verifice de informare și cresc analfabeți politici este o problemă care poate fi rezolvată prin intermediul Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Spun acest lucru pentru că este nevoie un obiect aparte de Cultură politică. În acest mod, tinerii vor avea posibilitatea să facă diferențiere de o știre falsă și una veridică, respectiv vor fi mult mai greu de manipulat. Tinerii manipulați politic sunt cei care nu știu să decidă pentru ei, respectiv apare și o incertitudine în momentul când trebuie să își efectueze dreptul la vot.
— Care este funcția ta la minister, ce responsabilități îți revin, și cât de bine sunt remunerați tinerii specialiști la Ministerul Justiției?
— La moment, sunt prestator de servicii, primul pas în a deveni funcționar public, practic o familiarizare. Ocupația mea de baza este apostilarea actelor, dar sunt sigură că eu pot mai mult și voi ajunge mult mai departe. Așa cum îmi spunea mereu un profesor de la universitate „Prin greutăți – la stele”. Îmi place să am mult de muncă, aceasta mă motivează, mă face mai responsabilă și, nu în ultimul rând, mai bună. Nu prea îmi fac griji de salariu, lucrez pentru că îmi place ceea ce fac. Un alt beneficiu mai este ca primesc bursă din partea USM și mă descurc financiar.