Abia școliți, elevii claselor I din Liceul Teoretic „M.Eminescu” din municipiul Ungheni, ghidați de profesoara Roza Ilica, director adjunct, învățământ primar, se implică nu doar în concursuri instituționale, locale, dar și concursuri internaționale, unde obțin rezultate deosebite.
Recent, ei au participat la cea de-a V-a ediție a concursului internațional online de matematică „Campionii matematicii”. Cu mici temeri, dar cu mult entuziasm elevii au învățat să gândească logic și creativ și că matematica nu este altceva decât viața, prin rezolvarea situațiilor și problemelor care apar zi cu zi. Sunt activități de logică pentru elevi. Ei învață cum să fie mai pricepuți în fața unor greutăți, să participe cu mai mult interes și responsabilitate în evaluări finale sau examene”, menționează profesoara.
Din spusele Rozei Ilica, o nouă experiență pentru elevi a fost utilizarea instrumentelor digitale și platformei educaționale, ca activitate a Proiectului Regional cu participare internațională „Campionii matematicii”, înscris în CAER 2019, Anexa 9, poziția 661, organizat de Școala Gimnazială Ziduri, județul Buzău, cu care a fost încheiat un acord de parteneriat pentru acest an de studiu. Acțiunile realizate pe parcurs, s-au datorat faptului că elevii și învățătoarea au avut parte de un mentor iscusit și un deosebit coordonator de la pupitru tehnic în persoana profesorului Costică Ianculescu din județul Buzău. Datorită dânsului s-a reușit participarea în acest proiect extraordinar.
Petru Langa, directorul instituției, susține că lecțiile de educație digitală, predate în clasa I, le-au fost de mare ajutor micuților învățăcei: ”Dacă generalizăm toate momentele trăite prin acest concurs, atunci putem spune cu ușurință că acesta este sensul corect al educației digitale în școli: de a folosi cunoștințele și abilitățile digitale pentru a spori performanțele intelectuale ale elevilor, dar și de a completa palmaresul lor cu noi rezultate, fie individuale sau de grup”.
Rezultatele elevilor nu s-au lăsat prea mult așteptate. Din cei 10 elevi participanți, Vladislav Furtună a luat locul I, alți trei elevi au luat locul II: Andrei Bîtcă, Sofia Amarița, Alisa Ponomari; doi elevi s-au plasat pe locul III: Anna Negruța și Alexandru Cușnir; mențiune a luat Nichita Sugac, iar diplomă de participare au primit Alexandra Racoviț, Emilia Voloșciuc și Benjamin Sandu.
De menționat, că elevii claselor I au avut și alte participări, de rang internațional, cu locuri de frunte, în cadrul Proiectului cultural–artistic „250 km de vise, bucurii și speranțe”, ediția a II-a, în parteneriat cu Școala Gimnazială „Constantin Platon” din or. Bacău, România și Proiectul educațional „Valorile neamului n-au frontieră” în acord cu Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” Dancu-Iași, România.
În cadrul Concursului Internațional „Dor de Eminescu”, ediția a II-a, organizat cu ocazia Zilei Culturii Naționale și a marelui poet Mihai Eminescu de către Școala de Limbă Română, Cultură și Civilizație DACIA din cadrul Asociației Interculturale Româno-Elenă, DACIA trei elevi – Emilia Oanța, Alexei Groza și Laurențiu Cobzac – au primit diplome de participare.
La nivel național, Gabriel Apostol a obținut diplomă de gradul III, la Concursul „Mărțișor Eco, 2019”.