Medicul de familie va putea să-și îndeplinească profesia independent sau în calitate de angajat la prestatori de asistență medicală primară. În acest sens, recent Parlamentul a aprobat modificarea și completarea unor acte legislative ce prevăd reglementarea activității asistenței medicale primare prin instituirea liberei practice a medicului de familie. Documentul are drept scop sporirea imaginii medicului de familie în sistemul de sănătate, în special pentru tinerii specialiști, completarea cu medici de familie în zonele rurale, creșterea calității serviciilor medicinei primare și sporirea încrederii pacientului în medicul de familie.
În raionul Ungheni un șir de oficii ale medicului de familie nu activează din lipsă de medici sau alte cauze, iar în unele din cele care activează lipsesc multe pentru a activa eficient. Un exemplu elocvent în această ordine de idei este și oficiul medicului de familie din satul Todirești. Octavian Păun este medicul care are în spate o activitate consistentă despre care își amintește cu puțină tristețe.
”Activez în această localitate deja de 13 ani. La început a fost greu. Nu aveam transport și veneam pe jos 5 kilometri de la Pârlița. Consultam și populația din satul Grăseni, unde la fel trebuia să parcurg 2 kilometri. Mai ales dificil era pe timp de iarnă. Acum este mai bine, dispunem de transport și mai ușor ajungem la pacienți. În prezent deservesc populația din satul Todirești cu un număr de 3000 de locuitori”, spune medicul.
Spre deosebire de centrele de sănătate, oficiile medicilor de familie dispun de o dotare și o infrastructură mai modestă. Pentru a face față lucrurilor, medicii din localitățile sătești spun că ar avea nevoie de multe. „În dotare este doar un electrocardiograf, un glucometru și medicamentele de primă necesitate. Cea mai mare problemă cu care mă confrunt este lipsa unui laborator de investigare a sângelui. Îmi vine greu să prescriu tratament pacienților din acest motiv. Pentru a face investigațiile pacienții sunt trimiși la Centrul de Sănătate din Pârlița. Sper să rezolvăm această problemă prin intermediul unui proiect care este deja în derulare. Dacă nu un laborator performant, cel puțin să obținem măcar un aparat simplu”, mai adaugă medicul. Potrivit acestuia, pentru a avea un salariu de medic de familie norma de pacienți este de 2000 de persoane și întrucât satul Todirești are 3000 de cetățeni,1000 dintre ei sunt consultați gratuit.
Potrivit autorităților din domeniul sănătății, noua reformă de liberă practică a medicilor de familie va da câmp larg de activitate acestora, le va permite să sporească veniturile și să fie îmbunătățită calitatea serviciilor medicale. Oleg Belbas, șeful Agenției Teritoriale Vest a Companiei de Asigurări în Medicină, menționează că practica constă în contractarea individuală a medicului de familie de către companie, ceea ce va crește responsabilitatea acestuia.
Noile posibilități de activitate în medicina primară îl inspiră și pe medicul de la Todirești, care speră că aceasta va fi un avantaj nu doar pentru medic, dar și pentru pacient. „Este un lucru benefic pentru noi, medicii de familie, mai ales acolo unde natalitatea crește, iar odată cu aceasta și numărul persoanelor asigurate. Din această perspectivă și Compania Națională de Asigurări în Medicină ne va aloca direct bani pentru activitate. De altfel, acum se întâmplă că noi din banii noștri trebuie să întreținem niște oficii ale medicilor de familie care nu sunt rentabile. De ce acești bani să nu rămână pe loc pentru a dota oficiile proprii cu aparataj, medicamente și chiar aceste halate albe care sunt schimbate odată la trei ani. De aceea optez pentru deschiderea unui cabinet individual sau, de ce nu, chiar a unui centru mai mare, mai dotat”, concluzionează Octavian Păun.
Așa cum orice reformă în Republica Moldova este anevoioasă, medicul Păun mai rămâne puțin rezervat, ideea însă este una salutabilă în acest sens. ”Proiectul este unul bine venit, bine gândit, însă nu știu cum organizatoric va fi posibil acest lucru în condițiile social-economice de astăzi. Sperăm însă cu încetul această practică să prindă viață peste vreo doi ani”, punctează medicul de la Todirești.