“La 22 septembrie, pe strada Barbu Lăutaru din orașul Ungheni, iar cu o zi mai devreme, pe strada Feroviară, am fost martoră a unei scene oribile. Lânga spaţiile amenajate pentru colectarea deşeurilor, unde de obicei îşi caută mâncare animalele fără stăpân, se zbăteau în agonie trei câini. Animalele au pierit peste câteva zile în ochii locatarilor. Nici nu vreau să mă gândesc că autorităţile locale ar fi inventat o nouă metodă de stârpire a animalelor abandonate. Lângă tomberoanele cu gunoi cineva plasează otravă. Acestea sunt doar două exemple exacte, dar, din păcate, așa se procedează cu regularitate şi organizat. Din câte știm, este o activitate ce ar fi tolerată de primărie. Dacă primăria găseşte bani pentru deplasări şi organizarea evenimentelor de protocol pentru diferite delegaţii, oare nu va găsi şi pentru adăposturi de animale? Dacă nu sunt capabili s-o facă, să lase animalele, cel puţin, să trăiască şi să se hrănească din mila oamenilor care au suflet”. Acestea sunt rânduri dintr-o scrisoare pe care am primit-o pe adresa electronică acum câteva zile.
Am mers pe aceste străzi pentru ca și alţi locatari să ne confirme sau să ne infirme cazurile respective. Svetlana Olaru ne spune că locuieşte pe strada Barbu Lăutaru de câteva luni şi a reuşit să salveze de la moarte un câine, care a apărut la ei în curte, la fel, după ce a fost abandonat de stăpân: „L-am găsit dimineaţa, abia se târa, părea că cerea ajutor de la cineva. L-am tratat, căci aveam impresia că mâncase ceva otrăvit şi, spre fericirea copilului meu, a supravieţuit. Acum căţelul îi aşteaptă pe vecini la scară, nu mănâncă de la nimeni, doar de la persoanele cunoscute. Cred că aceasta l-a salvat săptămâna trecută de la pieire, când toţi am fost martorii unei scene de groază – lângă casă erau mai mulți câini pieriți”.
Petru Langa, viceprimarul oraşului Ungheni, spune că nu cunoaşte dacă au fost întreprinse astfel de măsuri, dar a confirmat că autorităţile chiar sunt în dilemă: care ar fi cea mai rezonabilă metodă de a scăpa de maidanezi. „Din câte știu, nu a fost nicio dispoziţie de a stârpi câinii din curţile blocurilor de locuit anume prin această metodă. Abia săptămâna trecută s-a discutat la şedinţă despre contractarea unei persoane care să se ocupe de nimicirea câinilor din oraş”, a explicat dânsul. Primăria dă preferință de fiecare dată unei și aceleaşi metode, care, la fel, este inumană – vânătorul plătit din banii publici împuşcă maidanezii, fără pic de resentiment. Apoi angajaţii ÎM „Servicii Comunale Ungheni” adună cadavrele. Pentru alte metode, cum ar fi întreţinerea unui adăpost pentru animalele fără stăpân, autorităţile, desigur, nu au surse financiare. O metodă umană ar fi totuşi sterilizarea patrupezilor. Acest serviciu îl poate contracta primăria de la o firmă specializată din capitală. Doar că iarăşi apare întrebarea: de unde bani pentru o aşa acțiune? La una din farmaciile veterinare din Ungheni, ni s-a spus că o astfel de procedură costă în jur de 200 de lei. După sterilizare câinele nu mai este agresiv, devine mai blând. Dacă autorităţile totuşi vor decide să întreprindă astfel de acţiuni, ar fi rezolvate două probleme majore: câinii fără stăpân nu se vor mai înmulţi şi se vor reduce cazurile când oamenii sunt muşcați de maidanezi.