„Aprofundarea rolului bibliotecii de garant a memoriei locale”, a fost tematica seminarului raional practic, desfășurat la biblioteca publică din satul Cornova, la care a participat comunitatea bibliotecară din raion.
Agenda de lucru a activității a presupus un șir de subiecte ce țin de studierea, identificarea și valorificarea memoriei locale. O comunicarea amplă în acest aspect a reflectat munca pe care o întreprinde serviciul bibliografic a Bibliotecii Publice Raionale „Dimitrie Cantemir”.
În discurs s-a menționat că angajații acestui serviciu întreprind activități minuțioase de cercetare a trecutului orașului și raionului Ungheni. Toate informațiile, documentele ce reflectă memoria locală sunt înserate în bibliografii, expoziții, cărți cu conținut istoric. Numele personalităților notorii, din oraș și raion ce au trăit și activat în localitate sau peste hotarele țării sunt reflectate în cele trei ediții cu genericul: „Pământenii noștri – personalități unghenene”.
Au fost explicate care sunt metodele de cercetare a istoricului localităților și cât de necesar este acest lucru pentru generațiile care vin. Cu exemple de cercetarea a localităților în care trăiesc și activează au venit bibliotecarele Rodica Dabija, din satul Măgurele, Valentina Slovineanu din satul Hîrcești și Rodica Fedorișev din orașul Cornești.
În calitate de invitat și oaspete de onoare al evenimentului a fost deputatul Vasile Șoimaru, băștinaș al satului Cornova, care a vorbit audienței despre importanța păstrării memoriei locale. În acest context, a povestit detaliat despre munca de cercetare a trecutului istoric a satului în care s-a născut, realizată de istoricul și omul de știință Dimitrie Gusti cu echipa de cercetători din România și continuat mai apoi de el. A demonstrat un film despre trecutul satului Cornova, un film realizat pentru prima oară în Basarabia. „Este un film făcut în perioada cercetărilor monografice al anilor 1931, efectuat de echipa lui Dimitrie Gusti cu cei 55 de cercetători științifici din diferite domenii din București de la Institutul Social Român. Este primul film documentar de acest fel în Basarabia și cel de al VII-lea realizat în România Mare și ultimul, căci după Cornova n-a mai existat nimic. În Basarabia s-au mai făcut, dar de filiala Institutului Social Român de la București, în frunte cu Petre Ștefănucă s-au mai cercetat încă 8 sate în Basarabia, inclusiv și satul Năpădeni din raionul Ungheni, a intrat în această categorie de monografii. Cornova a avut astfel de onoare, dar este păcat că acest film nu se derulează pe rețelele de socializare și e regretabil că timp de 30 de ani filmul acesta e mort. De aceea este foarte important să păstrăm această memorie, or, acest lucru îl faceți cu succes voi, bibliotecarii”, a concluzionat Vasile Șoimaru.
Invitatul a mai relatat și despre acele documente și memorii lăsate de preotul satului Paul Mihail, la îndemnul căruia a scris monografia „Cornova” și cartea „Neamul Șoimăreștilor”.
Pentru a cunoaște mai bine trecutul, pentru informare, documentare și completare a colecțiilor de bibliotecă, oaspetele a împărțit cărți bibliotecarilor. Activitatea a fost asociată și cu un frumos program artistic prezentat de colectivul de copii „Mugurași de corn” și ansamblul de femei „Cornovencele”.