În timp ce unii producători locali sau comercianți cu amănuntul au lăsat brațele în jos și s-au conformat regimului impus, calculând deja pierderile înregistrate, alții nu s-au dat bătuți, așa că au recurs la metode mai puțin tradiționale.
Închiderea Pieței Centrale și suspendarea activității magazinelor non alimentare i-au făcut pe agenții economici să recurgă la alte metode de realizarea a mărfurilor. În lipsa unor soluții sau ajutor din partea statului, pentru a nu-și falimenta afacerile, aceștia au început să-și promoveze mărfurile în spațiul online oferind servicii de livrare la domiciliu.
Astfel în doar câteva zile de la declararea stării de urgență, paginile de vânzări din Ungheni create pe rețelele de socializare care numărau peste 30 de mii de membri au fost împânzite cu anunțuri care mai de care. De la produse alimentare, fructe, legume, pește, flori, produse cosmetice, articole vestimentare, până la diverse tipuri de cărnuri: miel, porc, iepure, vită, mezeluri și afumături pregătite în condiții de casă, ba chiar și copturi pentru Paște. Printre acestea se numără: piața online Ungheni, vând-cumpăr Ungheni, bazar Ungheni, Ungheni cumpăr-vând-schimb.
Noua tendință nu a rămas neremarcată de specialiștii din diferite sfere. Spre exemplu Valeriu Echim, șeful Direcției Raionale pentru Siguranța Alimentelor, spune că urmărește aceste pagini. „Pentru mine nu este un lucru de mirare. Aceste vremuri grele îi fac pe producători să găsească modalități de supraviețuire. Va trece și această pandemie, dar multe lucruri vor rămâne. Să sperăm că va fi spre bine. Acum mai mult ca oricând vânzătorul va trebui să ofere produse doar de calitate, pentru a reuși să-și fidelizeze clienții în așa fel încât acei cumpărători să mai apeleze la ei. Consider că este un lucru bun. Cât despre carnea de porc care se vinde de acei vânzători permanenți, vă asigur că ea provine din crescătoria mare care o avem în raion, iar acolo se respectă toate normele, sunt medici veterinari, iar carnea este testată, așa că pericole nu există”, a declarat specialistul, specificând că în această perioadă siguranța cumpărătorului rămâne la capacitatea lui de a selecta vânzătorul și produsele acestuia.
Vânzarea produselor în mediul online este o metodă adoptată de majoritatea producătorilor din întreaga țară. Ba mai mult, la inițiativa Ministerul Economiei și Infrastructurii de către Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii în această perioadă a fost creat un grup pe Facebook – „Iarmarocul IMM-urilor” pentru a susține mediul de afaceri în vânzarea produselor și serviciilor în actualele condiții restrictive pentru circulație și activitate antreprenorială.
În doar câteva zile de la deschidere, în grupul „Iarmarocul IMM-urilor” s-au înscris peste 4000 de antreprenori din toată țara.
Deși procedura pare a fi una comodă și simplă, unii cumpărători sunt indignați de faptul că produsele se vând la prețuri exagerate. După părerea lor, mediul online îi scutește de multe cheltuieli, precum plata vânzătorilor, a locului în piață, a analizelor, impozitelor. În astfel de condiții, consideră ei, și prețurile ar trebui să fie mai mici. La celălalt capăt se află vânzătorii, care spun că livrările la domiciliu le măresc cheltuielile, iar din cauza faptului că au puțini cumpărături, multe produse se strică și sunt nevoiți să le arunce.