Și-a dorit să devină jurist, dar o tragedie care i-a afectat grav starea sănătății i-a spulberat toate visele și speranțele. Trecând prin mașinăria vieții, a ajuns la concluzia că dacă ar lua-o de la capăt, ar alege să fie jurnalist și nicidecum jurist.
Cu 12 ani în urmă în familia lui Sergiu și Ina Mănăstirean din satul Semeni s-a produs o mare tragedie. Din motive financiare Sergiu plecase la Moscova să muncească la construcție chiar după primul an de facultate. În una din zilele libere se dusese cu un coleg de muncă la scăldat într-o suburbie unde muncea. Sărind nereușit în apă, și-a traumat grav coloana vertebrală. Deoarece nu era în țară, adresarea întârziată la medic a făcut ca bărbatul să rămână paralizat și imobilizat.
”A fost un accident care mi-a spulberat multe planuri și visuri în viață. Dar ne-am resemnat și luptăm și astăzi. Datorită mamei mele și a soției mergem înainte pentru a ne crește copilul”, ne spune Sergiu.
Ina, soția lui, lucrează vânzător-consultant într-o farmacie. Povara familiei este în special pe spatele ei, dar dragostea de soț și familie o face luptătoare și optimistă. ”Important este să nu lăsăm mânile în jos, dar cred că Dumnezeu ne dă puteri. Încerc să-l consolez, să-l încurajez atunci când soțul are dureri insuportabile”, povestește soția.
„Eu trăiesc cu dureri foarte mari în corp, iar când ajung să spun că nu mai pot, Ina îmi zice: cum așa, privește la mine, la copil, cui ne lași pe noi? Datorită ei lupt pentru viață”, constată soțul.
Potrivit Inei, Sergiu a făcut diverse tratamente, reabilitări, chinetoterapii. Istoria de boală a bărbatului a fost în mai multe țări, dar în urma verdictului pus de medici au renunțat la tot. „Doctorii ne-au spus: noi pe cale medicamentoasă am făcut ce a fost posibil, mai departe totul e la mila Domnului. Încercați să trăiți așa cum puteți”, a mai adăugat Ina.
Diagnoza pusă de medici a fost contuzia măduvei spinării, tetrapareză. Deoarece tratamentul nu a fost făcut la timp, afecțiunea și-a pus amprenta tot mai mult pe starea de sănătate a bărbatului. ”Dacă se intervenea la timp cu un tratament sau altul, poate îl reabilita cumva. Acum orice intervenție care s-ar întreprinde, schimbarea n-ar fi posibilă din cauza sănătății lui precare, ar putea să cedeze în alt aspect. Așa a hotărât Dumnezeu pentru noi”, menționează soția.
Fiind tineri, la început de cale, Ina și Sergiu au plecat împreună la studii. Ambii și-au dorit să fie juriști. Ina a absolvit facultatea, Sergiu însă n-a apucat să o termine din cauza sănătății. ”Mama avea grijă de cei doi bunei bolnavi ai mei, era greu… Eu n-am putut să las totul pe spatele mamei și am plecat să o ajut. Zece ani am muncit acolo, dar când s-a întâmplat această tragedie, statul mi-a acordat doar o alocație de 380 de lei, pentru că nu am avut stagiu de muncă. Eu cred că timp de zece ani cât am muncit la Moscova am adus venit în stat mai mult decât unul care a muncit aici. Banii pe care îi făceam acolo îi aduceam aici, în țară. La noi în stat legile nu sunt pentru om, dar împotriva lui. Eu doar n-am socotit că mie sau buneilor mei statul trebuia să ne ofere careva privilegii. Eu am lăsat și familie, și studii ca să-i susțin pe dânșii. Nu regret că nu am absolvit această facultate. Nici nu aș fi dorit, pentru că această profesie m-a dezamăgit. Dacă aș mai face odată studii, aș alege o altă profesie, fiindcă legile la noi nu sunt pentru om, pentru a-l apăra. Atunci când omul ajunge într-o instanță nu simte că este apărat de lege, de stat. La noi legile sunt crude. Cred că nu mă mai văd într-o postură de avocat într-un birou sau într-o instanță. Aș activa în jurnalism sau în alte domenii”, concluzionează bărbatul.