Recent, la redacţie s-a adresat o locuitoare a unui sat mic care s-a plâns pe medicul de familie, cu toate că în majoritatea cazurilor oamenii vin ca să mulţumească în paginile ziarului pentru sensibilitate şi bunătate unui sau altui medic. Şi când colo… „Ea, probabil, e pensionară, dar continuă să muncească, deşi nu mai poate. Vine fără tragere de inimă la bolnavi dacă o chemi. Odată a murit un om, ea a promis să vină, dar n-a mai venit. Femeilor însărcinate, când se duc să fie luat la evidenţă, le spune să facă avort”, se indignează vizitatoarea.
Ce e obligat şi ce nu e obligat să facă un medic de familie de la sat? Despre acest lucru vorbim cu Natalia Chirinciuc-Munteanu, directoarea Centului de Sănătate din oraşul Corneşti, care activează în domeniul medicinei de 35 de ani. „Fiecare medic de familie are fişă de post în care sunt înscrise toate obligaţiile lui, ele sunt multe la număr: activităţi sanitaro-igienice, promovarea unui mod sănătos de viaţă, vizitarea copiilor mici la domiciliu şi a bolnavilor care zac la pat”, a explicat ea. Dar a bolnavilor cronici, dacă aceştia nu vin la centrul de sănătate? Doctorul spune că trebuie să se intereseze de ce ei nu vin. În acelaşi timp, pacientul trebuie să fie responsabil de sănătatea sa, să facă examene medicale. Dacă nu poate veni, să-i comunice medicului despre aceasta, doar nici medicul nu poate să-i viziteze pe toţi bolnavii săi în fiecare zi. Ziua de muncă a medicului de familie e normată sau nu? E normată – 6 ore – o normă întreagă şi 9 ore – o normă şi jumătate. Primirea bolnavilor la centru şi vizitarea lor la domiciliu intră în acest interval de timp. În cazuri de urgenţă, când persoana se simte rău, iar centrul de sănătate nu funcţionează, trebuie să apeleze la urgenţa medicală. Dar dacă persoana a murit, cui să i se comunice? Medicului de familie şi poliţistului de sector, în special, dacă persoana n-a fost bolnavă sau a avut loc un accident.
Ludmila Ţurcanu, directoarea Centrului de Sănătate Petreşti, a spus că medicul de familie are un milion de obligaţii, e mai uşor de spus ce nu trebuie să facă, chipurile, puneţi o întrebare concretă. Bine, trebuie medicul să se ducă la persoana care a murit ca să constate decesul? Dacă persoana e bolnavă de mult şi cauza morţii e clară, atunci medicul poate elibera certificat de deces şi fără a-l vizita la domiciliu. Dar în majoritatea cazurilor el se duce. Dacă se întâmplă ceva seara sau noaptea, dimineaţa devreme trebuie să cheme ambulanţa, deoarece medicul de familie are zi de muncă de 6-8 ore. Iar dacă o femeie vrea să nască, e o chestiune care o priveşte pe ea şi familia sa, medicul nu are dreptul să decidă în locul ei. Ca în orice profesie, sunt medici foarte buni, dar sunt şi din cei care fac de ruşine numele de doctor. Aceasta ar depinde de mulţi factori, inclusiv de educaţie.
Apropo, lista obligaţiilor medicului de familie în ce priveşte acordarea ajutorului persoanelor asigurate este stabilită în Programul unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală şi e destul de largă. Ea include şi servicii de profilaxie, şi activităţi medicale curative, inclusiv în stări de urgenţă, precum şi activităţi de menţinere – ceea ce e legat de scriere. În total 25 de puncte compuse din alte câteva.
Iată, de exemplu, cui i se acordă ajutor medical la domiciliu în limitele competenţei medicului de familie. În primul rând, copiilor mai mici de 5 ani, care se află la tratament cu diferite maladii. Mai departe e vorba de persoane cu insuficienţă motorică a membrelor inferioare şi boli în faza terminală, adică, care sunt pe moarte. La domiciliu se acordă ajutor persoanelor cu boli grave care au nevoie de examinare, supraveghere şi tratament. La fel şi cei care au chemat urgenţa medicală şi au fost transmişi medicului pentru deservire. Nu trebuie să fie refuzat ajutorul persoanelor după externare din secţiile spitaliceşti care necesită supraveghere medicală. Vor fi depistate persoanele care au fost în contact cu bolile infecţioase, vor fi monitorizate şi tratate preventiv persoanele care au fost în contact cu pacienţi infecţioşi.