Săptămâna trecută la Spitalul Raional Ungheni a fost deschisă Unitatea de Primiri Urgente, recent renovată și dotată la cel mai înalt nivel. Reconstrucția a pornit încă în 2017 odată cu lansarea programului REPEMOL (Regionalizarea Serviciilor Pediatrice de Urgenţă şi Terapie Intensivă din Republica Moldova) de către Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare. În urma acestui proiect, Spitalul Raional s-a ales cu aparataj în valoare de aproape 2 milioane de lei pentru unitatea respectivă. Pentru reparația capitală a clădirii, Consiliul Raional a venit cu contribuția de 1 milion 170 de mii de lei, iar Ministerul Finanțelor – cu 800 de mii.
Structura unității a fost prevăzută cu trei zone bine delimitate în dependență de gravitatea stării pacientului. Directorul spitalului, Andrei Alexeev, susține că zona roșie dispune de 2 paturi și este destinată celor mai grave cazuri, unde pacienții au nevoie de resuscitare și stabilizare. Zona galbenă este prevăzută pentru cazuri urgente, dar bolnavii nu necesită reanimare, iar zona verde este pentru pacienți cu leziuni minore. Repartizarea se va face de către asistenta de triaj.
Cât despre condițiile secției de internare, care a activat până acum, era mai mult un birou de informare, care avea puține posibilități, de acordare a ajutorului în caz de urgențe majore. Ea era prevăzută pentru documentarea, completarea fișelor și repartizarea pacienților pe secții. Având în vedere că numărul cazurilor de urgență crește de la an la an, din cauza neacoperirii suficiente a localităților cu medici de familie, era neapărat necesară reorganizarea secției de internare într-o unitate de primiri urgente, declară Vadim Rusu, șeful secției respective.
Potrivit acestuia, anual sunt înregistrate peste 18 mii de adresări, număr care crește anual cu circa 7%. Referitor la personal, dânsul menționează că la acest capitol încă se mai duc negocieri, deoarece cei 27 de lucrători nu sunt suficienți pentru satisfacerea gradului de necesitate. Potrivit lui, la unitatea de primiri urgente ar trebui să activeze 96 de lucrători medicali.