Viața și sănătatea celor mai mici pacienți este prioritatea de bază a medicilor. Iar pediatria este una dintre cele mai dificile sfere ale medicinei.
Întrucât la nivel de raion ne confruntăm cu o lipsă a medicilor pediatri, diagnosticarea și tratarea maladiilor la copii de multe ori îi pune în gardă pe părinți, neștiind unde să se adreseze.Deoarece medicii de familie sunt cei care stau în prima linie, atunci când vine vorba de acordarea asistenței medicale, calitatea serviciilor la nivelul asistenței medicale primare este esențială. Pentru a fi îmbunătățite datele statistice, conform cărora în Moldova mortalitatea în rândul copiilor este una dintre cele mai ridicate din Europa, Organizația Mondială a Sănătății a dat startul întrunirilor privind conduita integrată a maladiilor la copii cu medicii de familie.
În acest sens, la data de 10 martie, peste 30 de medici din 4 raioane: Ungheni, Nisporeni, Călărași și Strășeni au luat parte la un seminar privind conduita integrată a maladiilor la copii. Instruirea s-a desfășurat în incinta Centrului de Sănătate Ungheni, iar agenda de lucru a cuprins mai multe teme de discuții: semnele generale de pericol, tusea sau răceala, pneumonia la copii, diareea, febra, dureri de gât, dureri în urechi, statutul nutrițional al copilului, anemia, copilul bolnav cu vârsta până la 2 ani și vaccinarea. Subiectele au fost abordate de unii dintre cei mai buni și renumiți specialiști din cadrul Laboratorului Științific Pediatrie de la Institutul Mamei și al Copilului: cercet. Dorina Savoschin, conf. Adela Horodișteanu-Banuh, conf. Tatiana Carauș.
Seminarul a fost condus de către prof. Ninel Revenco, președintele Societății de pediatrie din R.M, directorul departamentului de pediatrie USMF „Nicolae Testemițanu” și vicedirectorul Cercetare, Inovare și Transfer tehnologic la Institutul Mamei și al Copilului. „Scopul întrunirii este de a evalua cunoștințele medicilor de familie. A celor care stau în prima linie de acordare a asistenței medicale a copiilor de 0-5 ani, acea vârstă, care este cea mai vulnerabilă, unde cele mai frecvente maladii necesită o conduită integrată. Noi venim ca să-i instruim după un ghid actualizat de către Organizația Mondială a Sănătății. Abordăm cele mai frecvente probleme de sănătate întâlnite la copii. Ghidul susține o abordare integrată, care prevede un tratament cât mai fiziologic. Este important să nu dăunăm copilului și să-l tratăm doar cu medicamentele necesare, cele care s-au dovedit deja a fi eficiente. Să identificăm semnele de urgență ale copilului și să stabilim tratamentul corect. Să eliminăm unele examinări care nu ar trebui, fiindcă nu toți copiii cu pneumonie necesită radiografii ale cutiei toracice”, a explicat prof Ninel Revenco, menționând că la moment se duc tratative pentru actualizarea listei medicamentelor compensate pentru copii de la 0-5 ani în baza noului ghid.
În cele din urmă Lilia Scurtu, șefa Centrului de Sănătate Ungheni, a menționat importanța acestor seminare, care vin în întâmpinarea medicilor de familie, ce nu sunt specialiști în pediatrie, dar care, datorită acestor instruiri permanente, pot face față provocărilor. „De la an la an situația se schimbă, sunt incluse protocoale clinice standardizate, protocoalele se schimbă și noi trebuie să ne modernizăm și să ne perfecționăm, medicii trebuie să recapituleze și să se documenteze, căci doar astfel putem obține rezultate bune”, a mai adăugat Lilia Scurtu.