Pentru oamenii de la sate serviciile medicale au devenit un lux. Explicația e simplă, nu sunt destui specialiști. Deși boala nu așteaptă, oamenii s-au resemnat cu acea vizită săptămânală a medicului de familie. Însă vor ca măcar oficiul de sănătate să fie deschis mai multe ore pe zi. Zeci de pacienți acuză că în satele lor oficiile de sănătate sunt mai mult încuiate. „De vii de la 8, o aștepți sub ușă, de vii mai târziu, îți aștepți rândul, de la ora 12 nu o mai găsești, mai trece o săptămână și își ia concediu. Dar noi ce să facem, unde să ne mai tratăm, că nu se uită nimeni la noi?”, ne spune descurajată o bătrână.
Am căutat unde este problema, așa că am discutat cu șefi ai centrelor de sănătate, care au în subordinea lor mai multe oficii.
La Centrul de Sănătate din Cornești nu sunt decât 3 medici, care trebuie să deservească 16 localități, circa 9000 de locuitori. Potrivit șefului centrului, Vitalie Țaranu, situația ar fi fost altfel dacă erau 7 specialiști. Cu toate acestea, el spune că s-a elaborat un grafic în așa fel încât la centrul din Cornești să fie mereu un medic, iar celelalte sate să fie vizitate săptămânal sau, în unele cazuri, o dată la două săptămâni. Întrebat de noi ce ar trebui să facă un bătrân sau un copil pentru a primi tratament compensat în afara vizitei, acesta ne-a explicat că medicul de familie efectuează și vizite în teritoriu și poate fi chemat, sau dacă nu este situația atât de gravă, aceștia pot merge la Cornești. Cât despre asistentele medicale, dânsul spune că nu există nicio problemă, întrucât ele au programul de lucru de la ora 8 la 16,30. După pauza de masă, dânsele se află în teritoriu, iar cine are nevoie de proceduri se va adresa asistentei pentru stabilirea unui grafic în perioada tratamentului.
Un alt centru este cel din Pârlița, acolo 4 medici deservesc 9 sate, pe când ar fi trebuit să fie 8,25 funcții. Șeful centrului, Alexei Chirică, spune că medicii ar reuși totuși să ajungă în fiecare sat, cel puțin o dată pe săptămână în Grăseni, Zăzulenii Noi, Hristoforovca, Novaia Nicolaevca și Agronomovca (deși ar fi trebuit de două ori, dacă erau cadre medicale), mai multe vizite se fac în Bumbăta și Todirești, iar la Pârlița medicul activează zilnic. Cât despre asistentele medicale, nici cu acestea nu ar fi o problemă. Șeful centrului declară că în fiecare localitate sunt angajate asistente pe salariu întreg, iar acestea respectă programul de 6 ore: de la 8.00 până la 17.00 cu pauza de masă de la 12.00 și vizite în teritoriu până la 14.00, când se întorc la oficiu pentru proceduri. Potrivit lui Alexei Chirică, ministerul ar fi solicitat de a nu reduce timpul de muncă al asistentelor medicale la jumătate de normă în dependență de numărul populației.
Același răspuns l-am primit și de la asistenta principală, Alexandra Silion, de la Centrul de Sănătate din Năpădeni, în subordinea căruia se află 4 localități. Potrivit acesteia, medicii ar reuși să asigure localitățile cu servicii, iar asistentele medicale lucrează chiar și după program, uneori fiind solicitate și noaptea. Acestea au următorul program de lucru: Cornova – 8.00-18.00, Condrătești – 8.00-15.00, Curtoaia – 8.00-12,30, iar la Năpădeni – 8.00-18.00.
Asupra problemei s-a expus și șefa Centrului de Sănătate Ungheni, Lilia Scurtu, în subordinea căruia intră oficiile de sănătate din Zagarancea, Semeni, Negurenii Vechi, Negurenii Noi, Zăzulenii Vechi, Florițoaia Nouă, Florițoaia Veche. La aceste oficii nu ar putea fi vorba despre lipsa cadrelor medicale, cu atât mai mult a asistentelor. Din cele comunicate reiese că programul în acele oficii este asigurat integral pe toată durata zilei, de luni până sâmbătă, cu excepția pauzei de masă. Printre altele, dânsa a mai subliniat că Centrul de Sănătate din Ungheni ar fi afectat de faptul că aici vin mai mulți pacienți din localitățile sătești, ce nu îi sunt în deservire. Iar acesta este un motiv pentru care centrul ar suporta pierderi, fiindcă cheltuielile privind îngrijirile urgente de care au nevoie sau examinările pacienților nu sunt decontate de Compania de Asigurări în Medicină, fiindcă ei sunt în alte centre la evidență.
Oleg Belbas, directorul Agenției Teritoriale Vest a Companiei de Asigurări în Medicină, aduce la cunoștință că, deși nu este asigurat în totalitate numărul de specialiști, situația privind asigurarea cu cadre medicale nu ar fi chiar atât de gravă în Ungheni, pentru că în alte raioane e și mai problematică. Iar de programul de muncă al asistentelor și medicilor e responsabil managerul instituției căreia i se subordonează oficiul.
Conform ordinului 695 al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale cu privire la Asistența Medicală Primară în Republica Moldova, asistentele medicale trebuie să aibă un program de muncă de 6 ore pe zi de luni până sâmbătă. Cât despre vizita medicului, se asigură cel puțin o vizită săptămânală în fiecare oficiu.
Totodată directorul agenției recomandă persoanelor asigurate să solicite medicamente compensate prescrise de medicul de familie sau specialiștii care sunt împuterniciți să elibereze rețete compensate. Tratamentul prin astfel de rețete se acordă gratuit de către asistentele medicale în timpul orelor de muncă, la fel și cel care nu s-a încadrat la preparatele compensate, precizează Oleg Belbas.