La intrarea în Medeleni, un sat micuț de pe malul Prutului, te întâmpină biserica „Sf. Mare Mucenic Gheorghe”. O clădire care prin fiecare piatră emană bunătate, pioșenie, perseverență. Spun perseverență pentru că doi ani i-au trebuit preotului Florin Mihai Acatrinei să o finiseze. „A fost dificil, dar în același timp a fost o perioadă frumoasă în care s-a văzut cum lucrează Dumnezeu și ne-am putut bucura de acest fapt”, ne spune fața bisericească.
Inițial era prevăzut un punct medical
Florin Mihai Acatrinei ne povestește că pe locul unde acum se înalță sfântul lăcaș, era prevăzut să fie un punct medical. Dar, cum se spune „nu-i după cum vrea omul, ci după cum vrea Domnul”, lucrurile s-au aranjat astfel că s-au început lucrările pentru biserica „Sf. Mare Mucenic Gheorghe”. În 8 luni a fost ridicată clădirea, au urmat cele de interior. Toți banii pentru ridicarea bisericii au fost din pomelnice și de la slujbele oficiate la alte instituții religioase. Fiecare bănuț agonisit era drămuit cu mult tact pentru ca să ducă construcția la bun sfârșit.
Sf. Nectarie îi ajută pe enoriașii din Medeleni
La biserica din Medeleni se află o parte din moaștele Sf. Nectarie, ierarhul din insula Eghina, născut în anul 1846 în localitatea Silivria. A trecut la cele veşnice în noaptea de 8 noiembrie 1920, fiind înmormântat în ctitoria sa Mănăstirea Sfânta Treime. E considerat făcător de minuni. Anume de acest sfânt e legat sfârșitul lucrărilor la ridicarea lăcașului din micul sat de pe malul Prutului. „În unul din pelerinajele mele la mănăstirile din țară am făcut cunoștință cu o doamnă. I-am povestit de o minune săvârșită prin intermediul moaștelor Sf. Nectarie (Nota red.: preotul a citit rugăciuni unui tânăr, care se afla în comă și l-a salvat).
Totodată i-am povestit că construiesc la Medeleni o biserică și că au rămas de realizat lucrările de exterior, care sunt costisitoare”, ne povestește Florin Mihai Acatrinei despre cum s-a ajuns ca biserica să fie finisată. În continuare el ne spune că soțul femeii e constructor și că ei își doreau să adopte un copil. Un proces foarte anevoios. Dânșii, la momentul discuției cu preotul, erau în așteptarea răspunsului dacă dosarul va fi acceptat pentru următoarea etapă. Revenind acasă femeia îi vorbește soțului despre inițiativa parohului de la Medeleni. Acesta îl contactează și îi propune ajutorul de a executa lucrările de exterior gratis, fără a fi remunerat. În a treia zi de lucru au fost sunați și anunțați că dosarul spre adopție a trecut de prima etapă.
Costul lucrărilor exterioare s-a ridicat la 6 mii de euro în total. Dintre care 3 mii de euro materialele, iar altele 3 mii ar fi costat munca constructorului Dinu Prisecaru.