Elevii care se deplasează la instituțiile de învățământ cu unități de transport vor avea un însoțitor, instruit în aspectul siguranţei rutiere, potrivit modificărilor operate de Guvern la Regulamentul cu privire la transportarea elevilor. Această decizie pornește de la faptul că siguranța elevilor constituie „una din condițiile fundamentale pentru organizarea procesului de transportare”.
Acţiunile planificate, prin decizia cabinetului de miniştri, vizează posibilitatea creării Serviciilor de transport şcolar şi concretizarea responsabilităţilor entităţilor/persoanelor cu atribuţii în implementarea Regulamentului.
Din 2010 în Republica Moldova s-a inițiat procesul de asigurare a sistemului de învățămînt general cu transport școlar.
Ca urmare, în anul de studiu 2018/2019 sînt transportați 22 263 de elevi cu 386 autobuze școlare, dintre care 196 au fost donate de Guvernul Romîniei în 2014 şi 2017, alte 109 fiind procurate şi repartizate în raioane de către Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării. 81 de autobuze au fost procurate din surse locale, iar 56 de unităţi de transport sînt arendate.
Codul Educaţiei va fi completat cu următorul text: „Autorităţile administraţiei publice locale de nivelul al doilea și ale UTA Găgăuzia asigură transportarea gratuită a elevilor din localităţile rurale la şi de la instituţiile de învățămînt, pe distanţe ce depăşesc 2 km, dacă în localitatea de domiciliu a elevului nu activează o instituție de învățămînt general corespunzătoare nivelului de studii al acestuia (primar, gimnazial, liceal).
Punctele repere pentru calculul distanței vor fi considerate: punctul de îmbarcare din localitatea de domiciliu a elevului și punctul de debarcare (instituția de învățămînt la care acesta învață)”. Proiectul diferenţiază şi concretizează atribuţiile autorităţilor locale de diferite niveluri la încheierea contractelor de transport al copiilor/elevilor.