În contextul apropiatelor sărbători de Paște, angajații Serviciului de Prevenție a Situațiilor de Urgență din municipiul Ungheni, în colaborare cu angajații Inspectoratului de Poliție Ungheni, au desfășurat ample măsuri de prevenire a situațiilor de urgență ce pot apărea în această perioadă.
Echipele specializate au informat atât credincioșii, cât și responsabilii din cele 65 de biserici active de pe teritoriul raionului Ungheni despre importanța respectării regulilor de siguranță și a normelor antiincendiare în timpul sărbătorilor pascale. Atenția a fost îndreptată, în special, către utilizarea lumânărilor și a focului deschis în biserici și locuințe în Noaptea Învierii.
În vederea prevenirii incendiilor și asigurării siguranței enoriașilor, au fost stabilite mai multe recomandări și interdicții. Mihai Strat, șef-adjunct interimar DSE mun. Ungheni, ne-a declarat că în timpul verificărilor s-au constat următoarele abateri: în cele mai multe biserici stingătoarele sunt expirate, în altele, din nefericire, chiar lipsesc; vasele în care se aruncă lumânărele sunt din plastic, lucru care nu este admis. Acestea trebuie aruncate într-un vas de tinichea și plin cu nisip. Din recomandările care au fost făcute, specialistul, ne-a enumerat câteva: necesitatea aerisirii adecvate a încăperilor; să nu fie aglomerări de oameni; să se evite suprasolicitarea circuitelor electrice; jăraticul pentru candelințe să nu fie pregătit în biserică.
De asemenea, polițiștii au informat reprezentanții bisericești cu privire la neadmiterea păstrării mijloacelor bănești în lăcașurile de cult pe parcursul sărbătorilor Pascale. În paralel, pentru a evita incidentele neplăcute în această perioadă, poliția a intervenit cu recomandări practice adresate populației, printre care se numără asigurarea dotării cu încuietori corespunzătoare a ușilor lo
cuințelor și refuzul de a da informații despre bunurile deținute ori despre vecini către persoane străine.
Aceste acțiuni preventive, desfășurate în preajma sărbătorilor de Paști, au avut drept scop informarea și avertizarea enoriașilor și reprezentanților bisericești privind respectarea regulilor de securitate, contribuind astfel la asigurarea unui climat de sărbătoare în condiții de siguranță.
În acest an, potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în urma măsurilor de prevenţie la capitolul minimalizării riscului de producere a situațiilor de urgență și a regulilor de apărarea împotriva incendiilor și acţiunilor în cazul producerii acestora au fost instruite 3160 persoane responsabile și slujitori a lăcașelor de cult, fiind vizitate 1081 lăcașe de cult a diferitor confesiuni religioase.
Potrivit IGSU, în ultimii patru ani au fost înregistrate 29 de incendii, care au avut loc în lăcașele de cult.
Precizăm că în raionul Ungheni, conform lui Mihai Strat, ultimul incendiu într-o biserică a fost înregistrat la Pârlița în 2019. Cauza – de la o candelă s-a aprins o icoană.