Din data de 1 septembrie 2018, cadrele didactice din învățământul liceal din țară trebuie să dețină obligatoriu studii superioare de master, precum prevede Codul Educației, fiind valabil numai pentru persoanele care au absolvit facultatea începând cu anul 2005, atunci când Republica Moldova a aderat la sistemul de la Bologna ce are ca scop major crearea unui Spaţiu European al Învăţământului Superior (European Higher Education Area) bazat pe cooperare internațională şi schimb academic pentru facilitarea mobilităţii studenților, profesorilor și cercetătorilor și pregătirea tinerilor pentru carierele viitoare şi pentru calitatea de cetăţeni activi în societăţile democratice europene.
În toate cele 8 licee din raionul Ungheni sunt tineri specialiști care nu au masterul. Conform informațiilor prezentate de Iulia Ciubotaru, șefă serviciu management al resurselor umane în cadrul Direcției Educație, din cei 213 profesori care predau în ciclul liceal 20 de cadre trebuie să obțină studii de master. Cei mai mulți profesori fără master sunt la LT ”Mihai Eminescu” – 7 cadre didactice. La polul opus se află liceul ”Vasile Alecsandri” și cel din Sculeni. Petru Langa, directorul LT ”M. Eminescu”, ne-a spus că profesorii de aici vor face studiile de master pentru că sunt prevederi care trebuie respectate.
Unul dintre motivele pentru care cei care au absolvit ciclul 1 la facultate și nu au susținut masterul ar fi taxa prea mare care variază de la o facultate sau instituție la alta. Spre exemplu, la Universitatea de Stat din Moldova pentru a face masterat în anul de studiu 2017–2018 un proaspăt absolvent de ciclul I licență a trebuit să scoată din buzunar între 6000 și 11000 lei ca să-și aprofundeze cunoștințele. Iulia Ciubotaru ne-a spus că achitarea taxei pentru master celor de la pedagogie ar putea fi de la buget, dar încă nu cunoaște cu precizie acest lucru. „Așteptăm și noi. Vedeți, iată acum pentru cursurile de perfecționare ale pedagogilor nu se mai percepe taxă. Poate așa va fi și cu masterul, dar nu pot să vă spun concret ce se va întâmpla”, a mai adăugat specialista.
Una din profesoarele din raion, Ludmila, spune că masterul ca formare profesională e foarte bun, în special pentru cei care predau în clasele liceale, fiindcă astfel ar fi mult mai bine pregătiți teoretic și metodic, dar faptul că nu există niciun adaos la salariu, aceasta îi face pe absolvenții de facultăți să nu mai aplice, cu atât mai mult că masterul necesită timp și cheltuieli în plus. Un alt motiv, conform spuselor Ludmilei Lîsîi, cadru de sprijin la LT „A. Mateevici” din Pârlița, mulți dintre absolvenții facultăților nu optează pentru ciclul de master, deoarece în timpul studiilor nu se prea pune accent pe metodică și psihopedagogie.