„Bibliotecarul – promotor al culturii informaționale în rândul utilizatorilor prin prisma mass-media” a fost tema seminarului metodico-practic, desfășurat de curând la Biblioteca Publică din orașul Cornești.
Bibliotecarii din zona Cornești au avut misiunea de a realiza și prezenta studiul „Evaluarea preferințelor mass-media în rândul cetățenilor”, să aducă către public unele curiozități mass-media, să amenajeze o expoziție cu denumirea: „Tipurile mass-media în societatea contemporană” și să analizeze unele aspecte ce țin de sursele media.
Oaspete de onoare la această întrunire profesională a specialiștilor din domeniul biblioteconomic a fost Angela Aramă, jurnalistă, publicistă și om politic din Republica Moldova, originară din orașul Cornești, care a povestit despre locul și rolul presei în societate, orientarea comunității în consumul de informație, combaterea știrilor false și impactul evoluției tehnologice asupra mass-mediei.
„În calitate de bibliotecari sunteți unii din pilonii intelectualității în comunitatea dumneavoastră, alături de profesori și medici și este important să știți cum să rămâneți oameni care nu pot fi manipulați. În zilele noastre din păcate, dezinformarea este un fenomen extrem de grav. Ceea ce ne-a adus nouă internetul este un avantaj fenomenal pentru că avem mereu informația la dispoziție. Din păcate însă fenomenul dezinformării este legat de geopolitica de pe glob, pentru că s-au activat forțele răului care vor să deturneze democrația. Ce fac ei? Pornesc războaie, dar paralel dezvoltă războiul hibrid, care este dus nu cu arma, ci împotriva conștiinței și rațiunii noastre. Probabil dumneavoastră ați încercat să convingeți pe cineva să înțeleagă că lucrurile nu se prezintă așa cum le înțeleg ei, dar nu ați reușit deoarece așa funcționează propaganda”, a specificat aceasta.
În cadrul seminarului, bibliotecarii au interacționat on-line cu o altă personalitatea din orașul Cornești, Natalia Șeremet, coordonator de proiecte europene în implementarea campaniilor de informare și conștientizare privitor la diverse probleme sociale. Aceasta a relatat despre diverse tipuri media și cum funcționează ele, procesul de editare a produselor media tradiționale și a celor de pe rețelele sociale. „Astăzi avem foarte multe surse de informare, important este să cunoaștem esența și veridicitatea lor. Odată cu apariția internetului au apărut și un șir de rețele sociale care transmit o avalanșă de informații și chiar dezinformații. Dacă mass-media tradițională poate fi cumva controlată, cea digitală este mai greu de verificat. În calitatea dumneavoastră de bibliotecari aveți misiunea de a alfabetiza comunitatea la acest capitol”, a menționat invitata.
La finalul activității cei prezenți au asistat la un program artistic oferit de partenerii bibliotecii din orașul Cornești, aceștia fiind grupul de copii „Mugurașii”, ansamblul folcloric de femei „Datina” și ansamblul de copii „Pădureanca”. Bibliotecarii au mai avut prilejul să viziteze muzeul din localitate.