Moldova, dacă te-ai născut și ai trăit aici, rămâne în suflet, în sânge pentru totdeauna. Altfel, cum se poate explica faptul că în multe orașe din Israel, inclusiv în portul Ashdod, cu aproape 223 de mii de locuitori, la 1 martie, a avut loc deschiderea festivalului ordinar de muzică „Mărțișor”.
În acea zi, o sală de spectacole s-a transformat în casa mare, unde răsuna atât limba ebraică cât și limba română, a evoluat Orchestra simfonică şi de estradă „Impressive Flight Orchestra”, cunoscută nu numai în Israel, ci și dincolo de granițele sale, inclusiv în Moldova, condusă de bagheta ungheneanului Dumitru Miller, care acum locuiește în acest oraș, pe țărmurile Mării Mediterane.
Vom menționa că vestitul dirijor, compozitor, aranjator muzical a păstrat firele ce îl leagă cu orașul natal, unde și-a petrecut copilăria, tinerețea și anii de devenire. El vine aici, nu putem spune că prea des, dar cu siguranță sosește o dată sau de două ori pe an. În acest timp, reușește să se întâlnească cu colegii săi muzicieni, împreună cu care a cântat în orchestra „Panorama” ce activa la Palatul de Cultură Ungheni, să comunice cu elevii Școlii de Muzică și să concerteze cu Orchestra simfonică și de estradă a Radioteleviziunii din Moldova.
Basarabenii din Ashdod care s-au adunat în acea seară au fost salutaţi de președintele Comunității Evreiești Mondiale din Basarabia, fost membru al Knessetului, Dani Koren. Deși profesorul s-a născut la Tel Aviv, el are rădăcini moldovenești, tatăl său, Yitzhak Koren, a absolvit liceul la Chișinău și a obținut licenţa în drept la Iași.
Evenimentul minunat, așa s-a spus la serată, a fost organizat de Departamentul de cultură pentru originarii din Moldova și pentru toți cei cărora le place cultura basarabeană și se dovedește că ei sunt mulți. Nu este o coincidență faptul că prima piesă care a sunat în acea seară a fost îndrăgita de toţi „Ce seară minunată” a lui Ian Raiburg.