28 februarie. Dimineața, ora 8.00, trotuarul din fața celui mai mare magazin din centrul municipiului Ungheni. Stau amenajate într-o linie câteva tarabe, la care poți admira mărțișoare, delicate și frumos colorate, prinse de o sfoară alb-roșu, unii comercianți mai ingenioși au meșterit și brățări din mărgelușe albe și roșii, în speranța ca oamenii să le poarte tot anul și să fie norocoși .
De fapt, în fond vindeau doar femei, iar cumpărătorii, care se îmbulzeau la acea oră matinală, erau tot femei, când tradiția spune că bărbații sunt cei care oferă mărțișoarele femeilor. Dar, aceasta e altă discuție.
Cât vă costă un mărțișor pentru persoana dragă? Deci, cel mai ieftin – 2 lei, iar cel mai sofisticat – 50.
Tradiția spune că martișorul se poartă pănă în momentul în care înfloresc trandafirii sau vișinii. Atunci firul roșu se pune pe un trandafir sau pe o ramură de vișin. În alte regiuni, mărțișorul se poartă atât cât durează zilele Babelor sau pana la Florii, când se scoate și se agață de crengile unui copac. Se crede că, dacă pomul va rodi, omul va avea noroc. Atunci când mărțișorul este aruncat dupa o pasăre, purtătorul va fi ușor precum pasărea.