— Ce profesie aveți?
— La moment lucrez ca redactor-tehnic la ziarul „Unghiul”, primul ziar independent din Ungheni.
— Ce profesie ați însușit înainte să o aveți pe aceasta?
— Eu am studii terminate în tehnologiile informaționale cu profil economic. Această specialitate am obținut-o la Universitatea Tehnică din Moldova, Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică. Dar după ce am primit diploma cu această profesie, am înțeles că este un domeniu greu pentru mine, am mai înțeles că nu voi face fața cerințelor mari. În toți acești ani lucrați în alt domeniu, am înțeles la sigur că profesia îl reprezintă pe om. Cu ajutorul colegilor am înțeles că e o profesie bună pentru mine și e ceea ce îmi place mie acum, mă simt bine sufletește în ceea ce fac și sper din tot sufletul că ceea ce văd oamenii, rezultatul final, e ceva frumos, sigur și este ușor de înțeles pentru ei.
— Ce profesie ați avut în afară de aceasta?
— După cum am spus, specialitatea mea la momentul actual este redactor-tehnic și versiunea online a ziarului. Anul acesta împlinesc 15 ani de activitate, sinceră să fiu, în alte domenii nu am activat, dar la sigur pot spune că am o mulțime de seminare aprofundate în acest domeniu, care mi-au arătat o altă latură a profesiei mele.
— Ce notă ați da de la 1 la 10 acestei profesii?
— E foarte greu de răspuns, pentru că ziare la noi se tipăresc tot mai puține, dar machetarea revistelor și a tuturor imprimeurilor pe bannere, căni, maiouri, pixuri, e puțin altceva, ca să înțelegeți, în schimb apare o nouă ramură cu astfel de specialitate în format electronic. Deși mulți cred că e același lucru, eu pot spune că înveți totul de la zero și mereu mi s-a spus la universitate că tehnologiile informaționale evoluează de la minut la secundă, nu oră, ca și omul. Așa că aici, nu știu cât e de corect să evaluez profesia cu o notă.
— Ce este interesant în ea?
— Totul se schimbă și trebuie să ne punem pasul cu momentul. Programele cu care lucrăm se modifică des, pentru a fi mai accesibile pentru noi, se schimbă și metodica de plasare a textului, totul se învăță. Pentru a fi în pas. De asta pot spune, că nu e ceva monoton și e mereu nou. Plus la aceasta, eu, în calitate de redactor-tehnic trebuie să cunosc tot ce e nou în domeniul plasării articolelor în pagină ca să evit situații neplăcute sau confuze.
— Ce vă place în această profesie?
— Uneori mi se pare ceva care se repetă zi de zi, doar că de fiecare data în imaginile plasate sunt fețe noi, sunt așteptări și sunt câteva zeci poate dublate și triplate de cititori la acea pagină, aceasta e o realizare sufletească pentru mine.
— Ce ne puteți spune despre profesie?
— După cum am mai spus, e o alinare sufletească, e ca o rază de soare în capătul tunelului. E un pas nou în treapta succesului personal, doar că acest succes depinde de toți colegii din echipa noastră.
— Ce faceți în această profesie?
— Ce fac? Aranjez materialul cât mai ușor posibil să fie de citit pentru cititori, încerc să găsesc punctul cel mai captivant pentru ei. Deși știu că haina îl reprezintă pe om, așa și ziarul este imaginea profesiei mele.
— Care a fost profesia pe care ați dorit-o în copilărie?
— Din copilărie am vrut foarte tare să fiu contabilă, în anii de liceu, cu timpul, deși îmi plăcea matematica, visele s-au schimbat puțin, am vrut din tot sufletul să devin farmacistă, să fac studiile la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițeanu”.
— Ce altă profesie credeți că vi s-ar potrivi?
— După cum am văzut, eu și părinții mei – farmacistă, profesie necesară (așa vedeam la acel moment noi), nu în zadar am depus documentele la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițeanu, Facultatea farmacie. E o profesie despre care poți să gândești că e ușoară, dar trebuie să cunoști specificul fiecărei boli. Eu vedeam că la această profesie e mereu de lucru, pentru că bolnavii mereu apelează la medicamente pentru a se însănătoși. Da, și la sigur, pentru mine e totuși o profesie grea pentru ca trebuie să stai mereu în picioare și să fii disponibil pentru a explica corect indicațiile prescrise pentru bolnav (client).
— Care e profesia preferată?
— O, aici e foarte greu de răspuns, pentru cu toți avem idealurile noastre. Și pe fiecare din noi viața ne îndreaptă acolo unde mai puțin de toate ne așteptăm. Deci acum la moment, acolo unde sunt eu cred ca e profesia mea preferată! În toate trebuie să găsim latura pozitivă.
— Care sunt minusurile și plusurile profesiei pe care o aveți?
— De minusuri e greu de răspuns. Pentru că, sincer vorbind, eu sunt naivă, cred și sper că fiecare dintre noi la locul lui de lucru se simte confortabil și vede doar lucruri bune. De parte negativă sau reversul medaliei nu prea cred și mă gândesc să descriu, fiecare o vede în felul său. Pozitivul profesiei e că faci lucrul minuțios și vezi rezultatul final în ziarul ieșit de la tipar.
— Care a fost cea mai amuzantă întâmplare pe care ai avut-o la muncă?
— Cred că aici au fost multe, nu le mai ții minte pe toate în acești ani de muncă. Vreau să rămână așa cum este. Cum am învățat eu, fiecare pai are umbra lui, deci, unii cred că e amuzant, eu nu prea. Trebuie să fim optimiști în ceea ce facem.