Marian Sacacol și-a început cariere sportivă în Republica Moldova. A jucat fotbal, apoi i-a antrenat și pe alții. În anul 2002, sportivul a nimerit într-un accident în urma căruia a rămas fără un picior. Cu toate acestea, el a continuat să facă sport, învățându-se să se deplaseze cu proteză. Astăzi, locuiește la Paris, face parte dintr-o echipă franceză de fotbal pentru persoanele amputate. A visat să devină antrenor și în Franța, lucru care i-a reușit. Săptămânal, va avea câte un antrenament cu o grupă de copii special selectați pentru perfecționarea măiestriei sportive.
— Cum a început cariera ta sportivă?
— Am început să practic sportul încă în anii de școală, fiind selectat la multe discipline sportive în lotul fostei școli medii nr. 1 Măcărești. Apoi mi-am continuat studiile la Institutul Național de Educație Fizică și Sport. În timpul anilor de studenție am practicat atletismul și lupta liberă. Mi-am dorit mereu să fac o carieră sportivă și soarta mi-a acordat această posibilitate. În același an după accident am participat la primul turneu internațional de fotbal pentru amputați în Soci (Rusia). Mai apoi a urmat Kiev (Ucraina), Nijniy Novgorod, Volgograd, Moscova, Ijevsc (Rusia).
— Știu că e ceva emoționant, dar totuși o să risc. Cum s-a întâmplat că ai ajuns să practici un sport pentru cei mai speciali?
— S-a întâmplat în anul 2002, în urma unui accident rutier. În acea perioadă, eram angajat ca profesor de educație fizică la Liceul de Arte „Elena Alistar” din Chișinău. După accident a urmat o perioadă de recuperare și de adaptare cu o proteză, care nu a durat mult timp și, ulterior, mi-am continuat activitatea pedagogică. Apropo, protezele sunt confecționate gratuit la Centrul Republican Experimental de Protezare, Ortopedie şi Reabilitare (CREPOR), care este susținut și finanțat din bugetul de stat. Desigur, au fost emoții, pentru că începi o nouă viață, nu mai ești cel care ai fost. Am fost susținut și încurajat de prieteni, colegi de serviciu și toți cei apropiați. Pot să zic că multe persoane nici nu știu că am o proteză.
— Cât de dezvoltat este sportul nostru pentru astfel de oameni?
— În Republica Moldova, conform datelor oficiale, sunt înregistrate 180 000 de persoane cu dizabilități, dar practică sportul doar 1000 de persoane (0,5%). În Franța, sunt înregistrate anual peste 22 000 de persoane, care practică 40 de probe sportive (5%). La ultimele două ediții ale Jocurilor Paralimpice, francezii s-au clasat în primele cinci țări după numărul de medalii de aur. Vreau să vă spun că diferența nu este prea mare dacă e să raportăm la numărul populației. Populația Franței este de 67 mln., pe când cea din Moldova – de 3,5 mln.
— Cum ai ajuns să faci sport în Franța?
— Prin intermediul unui fost coleg de echipă din Moldova, stabilit peste hotare de mulți ani, am luat legătura cu staff-ul echipei franceze. În prezent, în afară de echipa Franței pentru amputați, sunt legitimat și la un club de fotbal din regiunea pariziană FC „Jouy le Motier”. Parcursul n-aș spune că a fost unul simplu. În septembrie 2017, în sudul Franței, am participat la primul stagiu de pregătire pentru Campionatul European din Turcia, dar atunci nu aveam pregătirea necesară și am ratat turneul european. În perioada ianuarie – martie 2018, am fost la o mulțime de meciuri amicale în regiunea pariziană și am obținut rezultate frumoase. În mai 2018, a avut loc Cupa Franței la futsal (fotbal în sală), unde echipa noastră a câștigat titlul de dublă campioană. La competiția dată, m-am prezentat foarte bine, fiind inclus jucător titular și cu 7 goluri marcate.
— Dacă ai fi la conducerea federației de sport, ce ai schimba?
— Aș opta pentru crearea oportunităților de practicare sistematică a activităţilor motrice, de formare a unui mod de viaţă sănătos. Etapa în care se află astăzi sportul reprezintă consecința mai multor factori: finanțare insuficientă, infrastructură învechită sau absentă, scăderea numărului de copii care practică sportul și a numărului de sportivi de performanță legitimați. În primul rând, aș contribui la dezvoltarea sportului de masă, apoi a celui de performanță și a infrastructurii sportive.
Textul integral al interviului îl puteți găsi pe www.newsmaker.md, fiind scris în cadrul Școlii NM pentru jurnaliștii regionali.
http://newsmaker.md/rom/noutati/multe-persoane-nici-nu-stiu-ca-eu-am-proteza-interviu-nm-cu-un-fotbalist-moldovean-41470?fbclid=IwAR3WDQO_Lop3KtfecA-Mk057sqqNwRpwZShfmUGaRbP5aYGF8EFL5caJGUw