Se spune că familia nu ți-o poți alege, ea fiind un dar de la Dumnezeu, însă pentru câțiva copii lăsați în voia soartei acest citat nu mai este valabil, iar familia în care și-au găsit adăpostul și alinarea a fost chiar un rai precoce. Familia Rotaru din satul Petrești demonstrează acest lucru de câțiva ani buni și îi reușește de minune.
Maria Rotaru are 46 de ani, de profesie e educatoare și mare iubitoare de copii. Soțul său Arcadie are 49 de ani, iar pentru el cea mai mare responsabilitate este să-și vadă soția împlinită. Sunt căsătoriți de mai bine de 14 ani, iar după prima lor fiică s-au gândit să-și lărgească familia, așa că și-au transformat locuința într-o casă de timp familial, luând în grija lor încă 6 copii.
Nu le-a fost frică de sărăcie, iar toate problemele economice le-au înfruntat cu brio, de câțiva ani chiar au reușit să-și deschidă și o mică afacere de familie, un magazin alimentar în curtea casei. Au demonstrat că acolo unde mănâncă 3, pot mânca și 9, și au reușit să le ofere celor 6 copii proveniți din două familii o educație ca la carte, o îngrijire corespunzătoare și, nu în ultimul rând, un adevărat cămin.
După 5 ani, în care și-a dedicat tot timpul acelor copii și i-a îndrăgit poate chiar mai mult decât își iubește o mamă propriul copil, acel program, în urma căruia aceștia i-au fost plasați în grijă, a fost desființat. Câțiva dintre ei, atingând deja majoratul, au putut să-și croiască singuri drumul în viață, fără să uite totuși cine i-au îngrijit ca niște adevărați părinți. Frații lor mai mici au rămas mai departe sub același acoperiș, datorită programului asistență parentală profesionistă. Soții nu s-au oprit aici, acum 2 ani au mai luat încă o fetiță. Acum familia lor numără 6 membri, dintre care 3 sunt copii instituționalizați.
Cu multă energie și diverse talente
Curioși, plini de energie, cu bunătatea în privire și cu talente diferite așa i-am găsit pe copii, atunci când am mers să-i vizităm. După cum spune Maria Rotaru, nu a făcut niciodată diferențe între ei și la toți li s-a oferit în măsuri egale. Fiecare din ei are un hobby, iar cei doi soți au investit în micile lor talente. Unii cântă, alții dansează, unii iubesc sportul, alții au îndrăgit cartea – cam așa ar fi să rezum doar o mica parte din personalitatea și individualitatea fiecărui copil din această familie. Toți cu povești triste în spate, dar cu ambiție în planurile de viitor, fiind foarte mulțumiți de prezentul frumos din viața lor, dar și de atitudinea familiei în care au fost plasați.
Acum copiii au între 13 și 17 ani, iar cei doi soți își fac deja planuri de viitor. Pentru a le oferi mai mult confort și spațiu, aceștia s-au hotărât să zidească o casă mai mare, unde să aibă fiecare camera lui și, de ce nu, poate și pentru alți copii aflați în dificultate. Căci, după cum s-au arătat soții Rotaru, ușile casei lor nu sunt închise și oricând ar putea să mai „adopte” pentru o perioadă de timp un suflet chinuit. Cât despre adaptare și perioada de acomodare, Maria povestește că partea cea mai grea este la început, căci cei mai mulți dintre ei vin fără nicio urmă de îngrijire, pe semne că condițiile în care au fost ținuți erau inumane. Ulterior aceștia sunt spălați, îmbrăcați, înscriși la școală și acomodați în noul cămin, care le servește drept casă până când vor deveni majori și se vor putea îngriji singuri.
Astfel, despre familia Rotaru putem spune că este un exemplu pentru mai mulți dintre noi și cu super-puteri pentru fiecare copil care a pășit pragul casei lor.
Potrivit Larisei Bubnova, specialist principal în problemele familiilor cu copii în situații de risc din cadrul Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei, la moment în raionul Ungheni 79 de copii au găsit dragoste şi căldură părintească în 36 de familii de asistenţi parentali profesionişti.