Guvernul va da aviz pozitiv proiectului elaborat de PAS privind modificarea vârstei de pensionare. Ministrul Muncii și Protecției Sociale spune că proiectul PAS, prin care este modificată vechea lege PSRM-ȘOR de revenire la vârsta standard de pensionare, vine să restabilească un echilibru în sistemul de penii. Spatari spune că tendințele economice și demografice din Republica Moldova și din regiune vorbesc despre necesitatea majorării graduale a vârstei de pensionare, notează IPN.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale califică proiectul PAS, prin care se revine la vechiul grafic de majorare a vârstei de pensionare, drept unul oportun care vine să restabilească un echilibru între numărul de persoane angajate în câmpul muncii și numărul pensionarilor.
„Pentru bărbați, vârsta de pensionare este de 63 de ani, cu un stagiu de cotizare de 34 de ani. Iar pentru femei, de la 1 ianuarie 2022, vârsta de pensionare este de 59 de ani și 6 luni. Astăzi este 59 de ani. În cazul femeilor, vârsta de pensionare crește cu 6 luni la fiecare 6 luni. Până în 2028 când se va ajunge la vârsta de 63 de ani. Toate datele arată că după vârsta de 63 de ani majoritatea bărbaților și femeilor continuă să muncească. Guvernul va da aviz pozitiv pentru că astfel menținem un echilibru în sistemul de pensii și astfel putem să oferim pensii mai mari beneficiarilor actuali de pensii”, a spus Marcel Spatari în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.
Potrivit oficialului majorarea vârstei de pensionare pentru femei, gradual, până la 63 de ani, va asigura o sustenabilitate sistemului de pensii și va oferi statului posibilitatea să ofere pensii mai puține, dar să crească valoarea lor.
„Atunci când reduci vârsta de pensionare semnificativ, asta înseamnă că trebuie să crești bugetul asigurărilor sociale de stat cu 1,6 miliarde de lei, acestea erau prognozele venite de la CNAS. Asta înseamnă că acești bani trebuie să vină din contribuțiile celor care muncesc, iar dacă nu se acumulează din contribuții, să vină de la bugetul de stat. Acum întrebarea era, cum cheltuim 1,6 miliarde de lei? Dam banii celor care încă lucrează și mai pot lucra 2-3 ani sau să dăm acești bani celor cu pensii mici? Noi asta am făcut. Am alocat 2 miliarde de lei încă din octombrie la creșterea pensiei minime” a mai spus Marcel Spatari.
În luna decembrie 2020, coaliția tacită PSRM-Șor a aprobat un proiect de anulare a legii ce viza majorarea vârstei de pensionare. Potrivit documentului aprobat de fosta majoritate parlamentară, de la 1 ianuarie 2022 urma să se revină la vârsta standard de pensionare, adică 57 de ani pentru femei și 62 – pentru bărbați.