Costurile imediate pentru gestionarea eficientă a fluxului mare de refugiați ucraineni sunt de milioane de lei. O spune ministrul muncii și protecției sociale, Marcel Spatari. Potrivit oficialului, Guvernul trebuie să achite toate companiile de catering care asigură alimentarea cetățenilor ucraineni, să le ofere produse de strictă necesitate și să achite facturile instituțiilor unde sunt adăpostiți refugiații. Ministrul spune că Uniunea Europeană vine cu un ajutor consistent în acest sens, de asemenea, s-au solidarizat cu Republica Moldova mai multe organizații internaționale care ne oferă asistență, notează IPN.
Potrivit datelor oficiale, făcute publice de Ministerul de Interne de la izbucnirea războiului din Ucraina, 123 de mii de cetățeni ai țării vecine au traversat frontiera Republicii Moldova pe sensul de intrare. O bună parte dintre ei doar tranzitează țara, îndreptându-se spre statele Uniunii Europene. Totuși, peste 55 de mii de ucraineni, dintre care 21 de mii de copii se află, în prezent, pe teritoriul Republicii Moldova.
„Avem nevoie de materiale pentru refugiați ca să le acordăm primul ajutor umanitar necesar. Adică, saltele, pături, perne, produse de igienă, mâncare. Până acum refugiații au fost asigurați cu servicii de catering, toate aceste lucruri presupun niște costuri. Clădirile, de exemplul blocul de la USM, care nu era funcționat trebuie conectat la încălzire și știți care sunt tarifele astăzi. Toate aceste costuri vor fi rambursate agenților economici sau instituțiilor publice. Costurile estimate sunt de milioane de lei și Uniunea Europeană va veni cu sprijin financiar de milioane de euro ca să ne ajute să facem față acestei situații”, a spus Marcel Spatari în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.
Ieri, comisarul european Olivér Várhelyi, aflat într-o vizită oficială la Chișinău, a anunțat că Uniunea Europeană va oferi Republicii Moldova 15 milioane de euro pentru a ajuta la gestionarea imediată a crizei refugiaților. Ministrul spune că pe lângă asistență financiară, Guvernul are nevoie și de voluntari care să asigure eficientizarea procesului de cazare.
„La Guvern este o platformă a voluntarilor unde sunt înregistrați 2800 de voluntari și la necesitate ei sunt mobilizați în cele 170 de puncte de cazare a refugiaților. Ieri, când am activat blocul 6 de la USM, au venit 30 de voluntari care au mutat băncile sălilor de curs, s-a făcut în grabă tot ce era necesar și în 2 ore refugiații au putut fi plasați”, a mai spus ministrul.
Ieri, Calea Ferată a Moldovei a pus la dispoziție un tren cu 11 vagoane pentru transportarea a altor 1200 de refugiați din Ucraina, care au intrat prin punctul de trecere a frontierei Otaci-Moghilev-Podolsk.