De unde provin fructele, de a căror existență, încă cu vreo 20 de ani în urmă, știam doar din auzite, iar acum le mâncăm? Pe piețe, în magazine avem un sortiment bogat de tot felul de kiwi, banane, pomelo, grapefruit, kaki, supranumite curmale japoneze, precum și ananas de care înainte mâncau doar burghezii, mandarine, portocale și hibridul lor – clementinele, care întotdeauna aduceau pe mesele noastre sărbătoarea.
Noi rareori ne întrebăm cât de calitative sunt, ce le-a ajutat să se păstreze, să parcurgă distanțe lungi, numeroase vămi, să stea în depozite timp îndelungat, de vreme ce merele de la noi în două săptămâni fără frigider devin necomestibile? Cred că vânzătorii nu au de unde să știe de calitatea lor, bazându-se, ca și noi, cumpărătorii, pe încredere. Cine verifică calitatea acestor fructe? Numai țara de origine care emite certificate de calitate?
Nu ei sunt cei care au grijă de calitate
Ce știe despre calitatea fructelor care cresc pe alte continente administratorul pieței centrale Ungheni, Dumitru Malanciuc? Dânsul răspunde că de verificarea actelor care atestă calitatea produselor este responsabilă Direcția pentru Siguranța Alimentelor. Specialiștii de acolo urmăresc ca toți comercianții de citrice să aibă statutul necesar de întreprindere individuală sau activitate independentă (vinde el însuși). Produsele, crede el, provin din Grecia și Georgia, cine știe, poate din Africa, fiind aduse în Moldova cu diverse mijloace de transport, ele trec controlul fitosanitar la vamă. Certificatele de calitate pentru fructe la comercianții locali sunt eliberate din Chișinău. Se gândește și el la calitate: „Luați mere din Europa, care, spre deosebire de ale noastre, ar fi de calitate europeană și ecologice. Uitați-vă când se va strica mărul nostru, iar celălalt peste o lună se va zbârci, dar nu se va strica. Ale noastre la tăiere se oxidează, se întunecă, celelalte așa și rămân. Putem doar ghici de ce e așa”.
Certificat de inofensivitate cu ștampilă umedă
Căutăm răspuns de la persoana care despre calitatea a tot ce este comestibil pare să știe totul – șeful Direcției pentru Siguranța Alimentelor, Valeriu Echim. „Înțelegeți că ele nu cresc la noi și nici barza nu le aduce”, m-a uimit interlocutorul. Apoi a explicat că în republică există anumite cerințe față de importul de produse, inclusiv fructe, ele trebuie să fie însoțite de toate documentele necesare, inclusiv certificatul de inofensivitate. Pentru admiterea acestor bunuri în țară la punctele vamale există servicii fitosanitare. De importul de produse se ocupă întreprinderi concrete, care îndeplinesc, de asemenea, toate cerințele.
Bine, le-au adus în țară în conformitate cu toate documentele necesare, dar aici cine verifică calitatea? Există o procedură prevăzută de legislație de monitorizare periodică în conformitate cu planurile elaborate anterior, câți agenți economici se încadrează în ea și ce probe ar trebui luate. În general, orice produs care intră în țară trebuie să fie înregistrat și să treacă controlul de laborator.
Dumneavoastră cumpărați fără frică la piață kiwi, kaki sau alte fructe?Specialistul a menționat diplomatic că vânzătorul trebuie să aibă documentele respective, nu numai factura fiscală, dar și certificatul ce confirmă siguranța produsului – aceasta e o copie a certificatului de inofensivitate de la furnizorul de fructe cu ștampilă umedă și fiecare cumpărător are dreptul să-l ceară de la vânzător. Dar aceasta este mai degrabă o dorință decât o practică. De unde sunt aduse? Din Turcia, Grecia, din țările intermediare.
Vorbind despre calitatea fructelor, specialistul a menționat că oamenii se plâng deseori că acestea ar fi tratate cu ceva. Dar să luăm, de exemplu strugurii noștri «Moldova», care arată de parcă sunt culeși chiar acum și le permite să se păstreze un anumit regim de temperatură în frigiderele speciale, de care avem deja în țară și în raionul nostru. Ce-i drept, la păstrare trebuie să fie puse doar produse de înaltă calitate.
Deci, ce fel de fructe de peste mări consumă interlocutorul? De toate, dar de achiziție se ocupă soția și le cumpără în instituții comerciale autorizate.