Pronosticuri sumbre din partea reprezentanților sectorului agrar din Republica Moldova. Potrivit președintelui Asociației „Agrocereale”, Igor Grigoriev, majorarea tarifelor la gazele naturale, aprobată ieri de ANRE, va determina creșterea prețurilor la produsele alimentare finite, întrucât gazul și carburanții sunt componente de bază la crearea prețului. În același timp, reprezentanții guvernării spun că majorarea tarifelor este determinată de majorarea prețului de achiziție a gazului, notează IPN.
Agricultorii spun că gazele naturale sunt folosite masiv în industria alimentară, iar noile tarife vor atrage inevitabil noi majorări de prețuri la produsele alimentare.
„Prețul la gaz este unul dureros pentru toți, pentru persoanele fizice, pentru economia națională și pentru segmentul agroalimentar. Cu gaz se face uscarea producției cerealiere, în special, a porumbului. Asta va afecta foarte mult prețul la pâine sau la alte derivate. Prețul la gaz va afecta direct tot ce înseamnă preț al produselor finite. Pe lângă creșterea prețurilor la gaz, cresc prețurile și la carburanți, este un trend mondial influențat de război”, a spus președintele Asociației „Agrocereale”, Igor Grigoriev, în cadrul emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8.
În același timp, juristul Stanislav Pavlovschi cere autorităților să majoreze capacitățile financiare ale cetățenilor pentru a ține pasul cu creșterea galopantă a prețurilor.
„Prețurile cresc peste tot, e adevărat. Dar nivelul creșterii prețurilor este diferit la noi față de alte țări. Asta se întâmplă pentru că există interese, iar unii se îmbogățesc pe seama nevoii poporului. Contează foarte mult și nivelul salarizării populației. Avem sau nu în Moldova forța politică ce ar putea rezolva această problemă? Problema partidului care se află la guvernare este că ei s-au izolat complet și nu acceptă niciun sfat”, a spus Stanislav Pavlovschi.
Reprezentanții PAS dau vina pe criza de securitate din regiune și spun că Guvernul va încerca să compenseze parțial tarifele la gazele naturale.
„Moldova nu are rezerve de gaz. Importăm gaz de la un stat agresor, care și-a atacat un vecin și utilizează gazul în calitate de instrument de presiune politică. Trebuie să ne întrebăm dacă suntem gata să cedăm suveranitatea și independența în schimbul gazului ieftin. În perioada rece a anului, Guvernul a oferit sprijin cum n-a mai existat în istoria țării. 3 miliarde de lei au fost oferite doar în calitate de compensații la gaz”, a spus deputatul PAS, Alexandru Trubca.
Ieri, ANRE a decis majorarea tarifului la gazele naturale până la 18,6 lei pentru un metru cub. La aprobarea noilor tarife, care intră în vigoare de astăzi, a fost luată în considerare majorarea prețului de achiziție a gazului.