Lidera PAS Maia Sandu afirmă că în luna noiembrie a anului trecut, pentru cea de a doua tranșă a ajutorului macrofinanciar din partea UE, exista doar o condiție tehnică. Totuși, lucrurile au luat o altă întorsătură după ce Guvernul a fost preluat de prim-ministru Ion Chicu. Astfel, o parte din condiționalitățile impuse de UE, inclusiv votarea legii ONG-urilor, dar și abrogarea legii cetățeniei prin investiții au devenit condiții politice impuse de UE, notează IPN.
Maia Sandu afirmă că în noiembrie 2019 urma să fie votată acea condiție tehnică, iar în luna decembrie banii ar fi ajuns în Republica Moldova.
„În situația în care s-a schimbat Guvernul, în situația în care Uniunea Europeană a văzut că nu există deloc angajament de a respecta principiile democratice, de a continua reforma justiției, de a continua toate reformele pe care le-am început noi de combatere a corupției, UE are această posibilitate să introducă condiții politice suplimentare când Guvernul nu are angajament față de aceste reforme. Aprobarea acestei legi a deveni o condiție”, a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la postul de televiziune TVR Moldova.
Președinta PAS susține că după ce Guvernul a tărăgănat abrogarea legii cetățeniei prin investiții, dar și reformarea Consiliului Audiovizualului, Uniunea Europeană a făcut și din aceste acțiuni condiții politice.
„Condițiile politice au fost introduse pentru prima data în contextual mecanismelor UE din cauza Republicii Moldova, din cauza regimului Plahotniuc când lumea la Bruxelles a spus că atunci când ai o guvernare iresponsabilă, trebuie să ai și pârghii politice ca să îi faci pe cei iresponsabili să respecte procesele democratice”, a adăugat Maia Sandu.
Tot în acest context fosta prim-ministră a menționat că pe lângă cea de a doua tranșă, Republica Moldova va pierde și cea de a treia tranșă.