Trebuie să fim duri și să ne apărăm democrația și statalitatea. Astfel răspunde președintele Maia Sandu Curții Constituționale care a declarat neconstituțională legea ce-i priva pe unii membri ai fostului partid Șor de a participa la alegeri. Șefa statului spune că o decizie definitivă a instanței de judecată în cazul fiecărui membru al partidului declarat neconstituțional, implicat în ilegalități, ar putea dura ani de zile, iar democrația în Republica Moldova este astăzi în pericol. Maia Sandu spune că în condițiile în care actul justiției durează, guvernarea trebuie să apere procesele democratice prin alte metode, notează IPN.
Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea potrivit căreia membrii organului executiv și cei cu funcții elective ai partidului declarat neconstituțional aveau interdicție de a participa la alegeri. Președintele Maia Sandu spune că individualizarea pedepsei și condamnarea definitivă ar fi fost un proces de lungă durată, iar autoritățile trebuie să intervină astăzi pentru a apăra democrația și statalitatea.
„Nu vreau să mă dau cu părerea în raport cu decizia Curții Constituționale, dar în calitate de cetățean, am o întrebare. La ce s-a referit decizia Curții Constituționale atunci când a declarat Partidul Șor în afara legii și cum această decizie poate să protejeze democrația în Republica Moldova? Înțeleg și argumentul de pedeapsă individuală, dar la modul practic, asta ar fi însemnat ca pentru fiecare persoană implicată în finanțarea ilegală a Partidului Șor dosarul să ajungă în instanța de judecată, instanța să dea o decizie pe fiecare persoană în parte. Asta s-ar fi terminat în zece ani, în cel mai bun caz. Știm cum funcționează instanțele de judecată, pentru furtul bancar au trecut zece ani ca să avem un condamnat. În zece ani ce se întâmplă cu democrația noastră, care este sub asalt?”, a spus Maia Sandu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.
După decizia Curții Constituționale, Parlamentul s-a întrunit în ședință și a aprobat în regim de urgență legea prin care a fost individualizată pedeapsa pentru fiecare membru al fostului partid Șor. Astfel, instituțiile statului au întocmit lista persoanelor cărora le-a fost interzisă participarea la alegeri.
„Democrația este sub asaltul Federației Ruse care folosește aceste grupări criminale și, prin persoane interpuse, încearcă să denatureze complet procesul democratic. Întrebarea mea către cei care au votat această decizie este cum ne protejăm procesele democratice? Pentru că peste zece ani va fi prea târziu să mai salvăm democrația în Republica Moldova. Nu poți să joci șah, când Rusia vine peste tine cu mănușa de box. Trebuie să fim duri și să ne apărăm democrația și statalitatea”, a mai spus președintele Republicii Moldova.
În urma deciziei Parlamentului, nu pot candida la alegeri persoanele bănuite, învinuite sau inculpate de săvârșirea unor infracțiuni care au fost menționate de către Curtea Constituțională ca argument în contextul declarării neconstituționalității partidului politic; au fost excluse dintr-un scrutin electoral anterior ca urmare a încălcării principiului finanțării transparente; sunt culpabile de comiterea unor fapte ce au dus la includerea acestor persoane în listele de sancțiuni internaționale.