Conducerea politică a Republicii Moldova este preocupată de dificultățile pe care le pot avea cetățenii cu venituri mici și mijlocii, de a ceea face tot ce se poate pentru a le veni în ajutor. Dar rezolvarea problemei ține și de eficientizarea sistemului energetic din Republica Moldova. „Este o situație nefericită. Guvernul oferă compensațiile pe care poate să le ofere, pornind de la resursele disponibile. Dar nu Guvernul crește aceste prețuri. Prețurile cresc la nivel mondial. Noi, din păcate, ca economie, ca țară, pe domeniul energetic suntem într-o situație proastă pentru că nu s-au făcut foarte multe lucruri de-a lungul anilor, ca să avem altfel de sistem energetic astăzi”. Este declarația președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, făcută în cadrul unei conferințe de presă vineri, 19 noiembrie.
Maia Sandu a fost întrebată de IPN cum poate fi evitată o criză umanitară, ce poate fi determinată de creșterile de prețuri în lanț la multe mărfuri și servicii, în urma majorării tarifului la gaze. „Noi suntem tare îngrijorați de situația oamenilor cu venituri mici, și nu doar. Pentru că înțeleg că și oamenii cu venituri medii sunt afectați de aceste creșteri. Și acest lucru se întâmplă peste tot – și în țări cu o economie mai dezvoltată. Oamenii au aceste obiecții la creșterea prețurilor la energie. În cazul nostru, Guvernul a venit să compenseze în special pentru cei care au venituri mai mici și compensează pentru o categorie destul de mare un anumit volum de gaze”, a explicat șefa statului.
„Oamenii care folosesc un anumit volum de gaze vor suporta cheltuieli mai mici Cei care au case mari și consumă foarte multe gaze bănuiesc că sunt oameni care au și venituri mai mari. Dacă nu au venituri foarte mari, e un imbold să ne gândim iarăși la eficiența energetică. Am discutat și cu UE ca să avem mai multe fonduri în anii care urmează, așa încât să putem să investim în eficiența energetică. Și aici mă refer și la blocuri de apartamente din orașele noastre, pentru că se cheltuie foarte multă căldură pentru a le încălzi și am putea să plătim un tarif mult mai mic dacă ar exista această izolare termică. Și ea poate fi făcută cu contribuția statului” , a precizat Maia Sandu.
Șefa statului s-a referit la ridicarea tarifului la energia termică, amintind că Guvernul a anunțat deja că va compensa parțial creșterea tarifelor la acest tip de energie.