Republica Moldova contează pe sprijinul european în consolidarea sectorului energetic, proces prin care dorim să diversificăm sursele de energie, iar astfel să asigurăm independența energetică a țării, a declarat miercuri la Bruxelles Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, în cadrul unei întrevederi cu Josep Borrell, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, vicepreședinte al Comisiei Europene, transmite IPN.
Președinta Maia Sandu i-a mulțumit lui Josep Borell pentru susținerea oferită Republicii Moldova pe parcursul anului curent, inclusiv pentru a face față crizei energetice. Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu, a semnat în numele Guvernului Republicii Moldova documentele care confirmă încheierea între țara noastră și instituțiile financiare europene a acordurilor necesare privind implementarea proiectului „Eficiența energetică a Republicii Moldova”. Prin documentele semnate, Republica Moldova va beneficia de acordarea unor împrumuturi în valoare de 30 de milioane de euro de la BEI și BERD, precum și de un grant în valoare de 2,8 milioane euro din partea Platformei de Investiții pentru Vecinătate a Comisiei Europene și a Fondului fiduciar de asistență tehnică pentru țările Parteneriatului Estic. Contractul de finanțare este orientat spre reabilitarea energetică a instituțiilor de importanță națională și locală, precum spitale, grădinițe și școli publice.
În cadrul vizitei la Bruxelles, Maia Sandu, a avut o întrevedere și cu Charles Michel, președintele Consiliului European. Președintele Republicii Moldova a apreciat implicarea personală a lui Charles Michel în promovarea cooperării între UE și țările Parteneriatului Estic, și sprijinul constant pe care îl oferă autorităților Republicii Moldova în realizarea agendei de reforme.
Cei doi oficiali au mai discutat despre planurile și prioritățile Republicii Moldova pentru anul 2022, despre căile de a valorifica într-un mod cât mai eficient ajutorul acordat de UE și despre noile oportunități de finanțare oferite țărilor din Parteneriatul Estic. Reprezentanții Uniunii Europene și ai Republicii Moldova au semnat, la Bruxelles, acordul de finanțare în valoare de 60 de milioane de euro. Programul de suport bugetar completează pachetul Uniunii Europene de redresare economică pentru Republica Moldova în valoare de până la 600 de milioane euro, care urmează a fi implementat în următorii trei ani.