Republica Moldova este o țară neutră și pașnică, care nu vrea să atenteze la suveranitatea altei țări. În același timp, are un sector de apărare destul de slab, care trebuie fortificat și consolidat. A declarat președinta Maia Sandu pentru presă în contextul în care ministra britanică de externe, Liz Truss, a spus că Marea Britanie vrea să trimită armament modern în Republica Moldova pentru a o proteja de amenințarea invaziei Rusiei, transmite IPN.
Șefa statului a menționat că nu a avut discuții concrete la acest subiect, dar a văzut informațiile în presă. „Știți că primim asistență din partea Uniunii Europene prin așa-numita „Inițiativă de pace” și în discuțiile cu conducerea Armatei o să vedem dacă sunt alte necesități pe care am putea să le satisfacem din aceste ajutoare”, a mai spus Maia Sandu.
Citată de presa străină, ministrul britanic de externe, Liz Truss, a menționat că Moldova ar trebui să fie „echipată conform standardului NATO” pentru a o ajuta să se protejeze împotriva amenințării unei invazii ruse. Potrivit ei, au fost în desfășurare discuții cu aliații despre cum să ajute națiunile mai mici să se apere.
Ca urmare, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău a precizat că cooperarea Republicii Moldova cu NATO se desfășoară în cadrul Parteneriatului pentru Pace, principalul instrument al acestei cooperări fiind Planul Individual de Acțiuni al Parteneriatului (IPAP). Unul din elementele centrale ale acestui parteneriat ține de importanța respectării principiului neutralității constituționale a Moldovei de către toți actorii vizați.