După ce în ajun Maia Sandu a dat asigurări că în condițiile crizei din Ucraina „autoritățile Republicii Moldova s-au mobilizat și lucrează în regim de alertă”, sâmbătă șefa statului a avut o discuție telefonică cu președintele Franței, Emmanuel Macron, și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, iar duminică – cu Oliver Varhelyi, comisarul european pentru vecinătate și extindere, cu prim-ministrul Spaniei, Pedro Sánchez, prim-ministrul Canadei Justin Trudeau, prim-ministrul olandez, Mark Rutte, relatează IPN cu referință la comunicatele instituției prezidențiale.
Șefa statului i-a vorbit comisarului european despre situația de securitate din regiune și despre impactul războiului din Ucraina pentru țara noastră. De asemenea, oficialii au discutat măsurile întreprinse de autoritățile Republicii Moldova pentru a gestiona fluxul de refugiați veniți ca urmare a războiului din Ucraina, dar și despre modalitățile prin care Uniunea Europeană ne poate ajuta.
Șefa statului i-a mulțumit oficialului european pentru susținerea europeană oferită țării noastre. În același timp, președinta a solicitat asistență suplimentară pentru a acoperi nevoile imediate ale Republicii Moldova generate de criza de securitate în continuare și pentru a sprijini consolidarea rezilienței noastre economice.
Aceleași subiecte de actualitate Maia Sandu le-a examinat telefonic cu prim-ministrul Spaniei, Pedro Sánchez, care și-a exprimat, în special, recunoștința pentru efortul comun al autorităților și al tuturor cetățenilor țării noastre în primirea și ajutorarea refugiaților veniți din Ucraina. În context, șefa statului a menționat că țara noastră depune toate eforturile să ofere în continuare asistență umanitară refugiaților.
Despre situația din Ucraina și cea din Republica Moldova, președinta Maia Sandu i-a vorbit lui Justin Trudeau, prim-ministrul Canadei. Oficialii au discutat inclusiv despre asistența umanitară, acordată în aceste zile de țara noastră zecilor de mii de ucraineni care s-au refugiat în Moldova ca urmare a agresiunii militare ruse din statul vecin.
Demnitarul canadian și-a exprimat sprijinul pentru reformele pornite de Republica Moldova în ultimul an și s-a arătat convins că țara noastră trebuie susținută și mai mult în eforturile de consolidare a democrației.
În discuția Maiei Sandu cu Mark Rutte, oficialii au examinat situația de securitate curentă din regiune. Interlocutorii s-au pronunțat pentru încetarea războiului în Ucraina și pentru restabilirea urgentă a păcii în regiune. În acest context, ei au vorbit și despre asistența necesară pentru gestionarea fluxului de refugiați din țara vecină. Președinta Maia Sandu și prim-ministrul Rutte au discutat despre acțiunile necesare pentru a spori reziliența țării noastre. Șefa statului a mulțumit Regatului Țărilor de Jos pentru sprijinul oferit Republicii Moldova în parcursul nostru european.
Și ministerul afacerilor externe și integrării europene a emis un comunicat că Nicu Popescu, viceprim-ministru, ministru a desfășurat o convorbire telefonică cu ministrul afacerilor externe al Regatului Ţărilor de Jos, Wopke Hoekstra. În cadrul conversației au fost discutate subiectele legate de securitatea regională, fluxurile de refugiaţi provocate de războiul din Ucraina și asistența oferită acestora.
„Apreciem răspunsul prompt al autorităților din Regatul Ţărilor de Jos prin acordarea prin intermediul mecanismului Uniunii Europene de protecție civilă a asistenței în valoare de 348 mii de euro, care ne va ajuta să fortificăm capacităţile de primire şi acomodare a refugiaţilor din ţara vecină”, a menționat vicepremierul Nicu Popescu.
Totodată, șeful diplomației de la Chișinău a exprimat mulţumiri pentru susţinerea fermă exprimată de către Olanda pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Republicii Moldova.