Există deschidere din partea autorităților de la Berlin de a găsi o soluție pentru a simplifica procedura de obținere a permiselor de conducere, dacă nu recunoașterea automată. Despre aceasta a anunțat președintele țării, Maia Sandu, într-un live pe Facebook, în care a răspuns la întrebărilor diasporei moldovenești din Germania, transmite IPN.
Potrivit șefei statului, subiectul referitor la recunoașterea permiselor a început a fi discutat cu autoritățile germane încă pe când ocupa funcția de premier. Până se finalizează negocierile, nu poate anunța exact etapa la care se află discuțiile și nici soluția care speră să o obțină. Se discută activ cu Ambasada Germaniei la Chișinău și Maia Sandu speră, cât mai curând, să anunțe acordul prin care se simplifică obținerea permiselor.
Potrivit șefei statului, recunoașterea diplomelor de studii este o altă problemă, și pentru concetățenii care locuiesc în Germania, și pentru concetățenii din alte țări. E destul de complicat să fie obținută recunoașterea automată a diplomelor, întrucât trebuie de reformat încă sistemul educațional din Republica Moldova și de crescut credibilitatea acestuia.
„Și Republica Moldova, și Germania sunt semnatare ale Convenției de la Lisabona de recunoaștere a actelor, dar această convenție le permite țărilor să vină cu cerințe specifice, individuale, pentru recunoașterea diplomelor. În Germania există cerințe la nivel național și mai există cerințe la nivelul land-urilor. Aici nu putem face altceva decât să ne informăm care sunt condițiile de recunoaștere a actelor în funcție de localitatea în care ne aflăm”, precizează șefa statului.
Pe subiectul securității sociale, Maia Sandu a amintit că există un acord dintre Republica Moldova și Germania, care a intrat în vigoare în 2019. Moldovenii care sunt în Germania trebuie să meargă la instituția care se ocupă de calcularea pensiilor în această țară și să se documenteze. Acordul permite cumularea anilor de contribuție în Republica Moldova și în Germania.
De asemenea, președintele a adus aminte că se lucrează la o platformă pentru obținerea serviciilor consulare pe online și speră că, în următoarele 2-3 luni, aceasta va fi accesibilă. Efortul în acest sens urmează a fi făcut de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. Tot aici se discută și despre votul electronic, dar, spune Maia Sandu, e mai complicat pentru că e nevoie de schimbarea cadrului legal. „Din păcate, nu avem acum 51 de deputați responsabili, care să vrea să voteze asemenea legi”, a adăugat președintele. Cert este că se lucrează la concept, pentru că legea trebuie mai întâi pregătită și votul alternativ, așa cum mai este numit, trebuie gândit foarte bine, așa ca să nu existe posibilitatea fraudării acestuia.