Președintele Maia Sandu susține că e responsabilitatea Guvernului să aloce bani și să finanțeze organizarea alegerilor, indiferent dacă e vorba de alegeri anticipate parlamentare, locale sau prezidențiale. Declarația a fost făcută într-un live în care președinta a răspuns la întrebările moldovenilor din Spania și Portugalia și în particular la întrebarea privind eventualele donații pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate, transmite IPN.
„Nu e nevoie ca persoanele să contribuie financiar pentru desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate. Vreau ca acest mesaj să fie auzit foarte clar. E responsabilitatea statului, a Guvernului, să aloce bani și să finanțeze organizarea alegerilor, indiferent dacă e vorba de alegeri anticipate, parlamentare, locale sau prezidențiale. […] Noi apreciem generozitatea dumneavoastră, dar nu este cazul. Sunt informații false despre faptul că aș fi spus ca oamenii din diaspora să plătească… În conformitate cu Legea, Guvernul va aloca bani pentru organizarea alegerilor”, a spus Maia Sandu.
În altă ordine de idei, președinta a remarcat că pentru a putea îndeplini angajamentele făcute în campania electorală, și pentru ca ea să poată contribui la îndeplinirea acestor angajamente e nevoie de sprijin în Parlament, dar din păcate în Parlamentul care pleacă nu există o majoritate care să susțină legi care să permită reformarea justiției, legi care să permită să se facă ordine în instituțiile statului, ca Moldova să se dezvolte economic, să fie create oportunități acasă, să poată fi oprită corupția și să nu se curgă miliardele din bugetul de stat în buzunarele cuiva, dar să fie direcționate spre pensii și salarii. Pentru asta e nevoie de alegeri anticipate.
Odată ajunși aici, susține președintele, puterea e în mâna cetățeanului. Cetățeanul trebuie să meargă la vot și să aleagă cine să îl reprezinte în următorii patru ani. Potrivit Maiei Sandu, este o responsabilitate importantă, pentru că de modul în care vor vota cetățenii Republicii Moldova, indiferent dacă sunt acasă sau sunt plecați peste hotare, depinde cât de mult se va reuși în următorii patru ani. Patru ani este totuși o perioadă lungă. Trebuie să facem tot posibilul ca să avem o majoritate de deputați care să sprijine toate aceste lucruri care vi le doriți dumneavoastră”.
Președintele spune că își dorește alegeri libere și corecte, fapt care a fost o provocare în Republica Moldova care este „un stat cu instituții slabe, unele din aceste instituții sunt controlate de grupări corupte”. În acest sens, șefa statului a transmis CEC solicitarea de a avea loc alegeri libere și corecte.
Maia Sandu mai spune că cei din diaspora, pentru a scurta distanța până la secțiile de vot, e important să se înregistrez pe site-ul CEC-ului, pentru că, cu cât mai multă lume se va înregistra, cu atât mai mare e șansa să se deschidă secții de vot în apropiere.