Președintele Maia Sandu susține că cetățenii Republicii Moldova i-au oferit un mandat puternic anticorupție și că alegerea sa în calitate de președinte este un prim pas spre consolidarea unei democrații cu adevărat europene a Republicii Moldova. „După alegerile parlamentare anticipate și crearea unui guvern funcțional, va fi posibilă implementarea reformelor pe care ni le-am planificat”, a declarat Maia Sandu după întrevederea cu Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, la Bruxelles, transmite IPN.
Într-o postare pe Facebook, Maia Sandu spune că cetățenii Republicii Moldova s-au convins, timp de mulți ani, că Uniunea Europeană a fost întotdeauna alături de ei, și în momentele bune, și în momente mai grele. Cooperarea cu UE a adus și aduce în continuare beneficii concrete. Zona de Liber Schimb cu UE a permis mărirea schimburilor comerciale, crearea locurilor de muncă acasă și a crescut rezistența Republicii Moldova la șocurile economice, atât de ordin intern, cât și de ordin extern. În opinia sa, cooperarea cu UE este esențială pentru ca Moldova, atât pe dimensiunea întăririi instituțiilor, cât și pentru a atenua efectele crizei economice.
În altă ordine de idei, președintele a declarat că în cadrul întrevederii cu oficialul european, a discutat despre importanța accesului mai rapid la vaccinuri anti-COVID-19 pentru cetățenii Republicii Moldova și necesitatea de a asigura sistemul de sănătate cu echipament de protecție, despre importanța asistenței financiare pentru Moldova în următorii ani, cât și cea a Parteneriatului Estic pentru apropierea de valorile și standardele europene. Ursula von der Leyen a dat asigurări că Moldova poate continua să se bazeze pe toată susținerea din partea UE, atât cu privire la vaccinarea cetățenilor, cât și cu referire la asistența financiară continuă pentru a implementa reformele planificate.
În cadrul unei alte întrevederi, cu înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell, oficialul a salutat concentrarea puternică a președintelui și mandatului său pe reforme, consolidarea statului de drept și combaterea corupției și a asigurat-o de sprijinul deplin al UE în acest demers, care este esențial pentru a aduce beneficii tangibile vieții cetățenilor Republicii Moldova. De asemenea, cei doi oficiali au discutat despre necesitatea unor pași decisivi pentru a recâștiga încrederea cetățenilor Republicii Moldova în instituțiile statului, pentru a construi o justiție puternică și independentă și pentru a asigura un sector financiar și bancar stabil.
Înaltul reprezentant a subliniat angajamentul UE de a contribui la asigurarea accesului tuturor la vaccinurile împotriva COVID-19, inclusiv în vecinătatea imediată a UE. Potrivit lui, asistența suplimentară a UE, oferită în special prin intermediul Organizației Mondiale a Sănătății, poate fi utilizată de autoritățile moldovenești în pregătirea adecvată pentru campania de vaccinare împotriva COVID-19. Josep Borrell a declarat angajamentul UE față de un proces pașnic de soluționare a problemei transnistrene în cadrul formatului 5 + 2. El și-a reafirmat sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor recunoscute la nivel internațional.