Președintele Maia Sandu a cerut Guvernului să pregătească un program de acțiuni anticriză pentru susținerea afacerilor mici și mijlocii, inclusiv în agricultură, și pentru sprijinirea oamenilor cu venituri mici. Lansarea proiectelor de infrastructură la nivel național și local va crea mai multe locuri de muncă și va consolida reziliența țării. Micii fermieri trebuie sprijiniți pentru a începe la timp lucrările agricole”, a declarat șefa statului într-un mesaj video adresat cetățenilor, transmite IPN.
Potrivit președintlui, războiul din Ucraina a declanșat o nouă criză, care va avea consecințe serioase și de durată pentru Republica Moldova. Iar din cauza crizei energetice prețurile la gaze continuă să crească, iar asta înseamnă costuri mai înalte și pentru încălzire, și pentru electricitate. De la asta au de suferit și cetățenii, și agenții economici. Și prețurile la carburanți au luat-o razna, punând în pericol lucrările agricole de primăvară. Au crescut prețurile și la alte bunuri și servicii de primă necesitate.
În lunile ce vin, cetățenii trebui să muncească mai mult, să economisească, să fie mai adaptabili. Vom rezista, așa cum au făcut-o părinții și buneii noștri. Vă promit – oricât de greu ne va fi tuturor, statul va fi alături de cetățeni”.
Maia Sandu spune că a văzut în aceste săptămâni o mobilizare impresionantă a cetățenilor care au ajutat refugiații din Ucraina, dar entuziasmul trece, iar comunitățile intră încet-încet într-o nouă realitate, realitatea în care războiul e tema zilnică la știri. „Cu toții trebuie să condamnăm acest război. Să fim atenți și grijulii cu sentimentele și starea de spirit a celor din jurul nostru”.
Președinta susține că războiul are un impact major asupra economiei. A fost pierdut accesul la nodul logistic din Odesa, de unde țara primea o bună parte din importurile care vin în Moldova. Importatorii folosesc rute alternative, mai scumpe, pentru livrarea produselor. Ei caută de urgență alți parteneri de afaceri în locul celor pierduți din cauza războiului. Creșterea cheltuielilor de import duce la prețuri majorate, prețuri care sunt plătite de toți. Și exportatorii sunt afectați de război. Cei care exportă producția pe piețele din est au dificultăți cu livrările din cauza acțiunilor militare pe teritoriul țării vecine. Reorientarea spre alte piețe ia timp. Mulți antreprenori se află în mare dificultate.
E necesar să fie lansate cât mai multe proiecte de infrastructură la nivel național și local pentru a crea cât mai multe locuri de muncă, dar și pentru a consolida reziliența țării. Se cer măsuri țintite pentru a ajuta economia și cetățenii să treacă mai ușor peste șocul provocat de război. Maia Sandu îndeamnă cetățenii să se ajute unii pe alții. Agenții economici pot fi susținuți prin consumul mai multor produse locale – de exemplu mere proaspete, crescute cu grijă de agricultorii care acum nu-și mai pot duce marfa pe piețele din est.
Președintele dă asigurări că statul va fi alături de cetățeni. „Acționând cu omenie, prudență și responsabilitate, împreună, vom ieși mai puternici din această criză – așa cum am mai făcut-o în istoria noastră zbuciumată”, a declarat Maia Sandu.