Mai multe organizații neguvernamentale consideră discriminatorie hotărârea CNESP care obligă personalul nevaccinat din școli să facă din cont propriu un test la COVID-19 la fiecare 14 zile, până la atingerea nivelului recomandat de vaccinare de 95% în instituție. ONG-urile cer autorităților să anuleze prevederea respectivă. În caz contrar, spun că se vor adresa în instanța de judecată.
Reprezentanta Mișcării Juriștilor Ortodocși, Elena Bâtca, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă la IPN, că în Moldova niciun act normativ nu prevede obligativitatea vaccinării. Persoanele vaccinate pot fi și ele purtătoare de virus. Prin urmare, impunerea testării obligatorii doar a persoanelor nevaccinate este o discriminare, iar dreptul constituțional la muncă nu poate fi îngrădit sau condiționat legal prin testare.
Elena Bâtca a remarcat că, în ultimele două săptămâni, se atestă un val de discriminare. În unele raioane, medicii de familie refuză să elibereze certificate medicale copiilor dacă măcar un singur părinte nu este vaccinat. Iar directorii de școală repartizează mai puține ore pentru cadrele didactice nevaccinate. Sunt semnale că medicii refuză să acorde o consultație medicală persoanelor nevaccinate, iar șefii de instituții amenință personalul că vor îi vor lipsi de premii și suplimente salariale dacă refuză să se imunizeze. Spre regret, consideră Elenea Bâtcă, nici reprezentanții Ministerului Sănătății, nici cei ai Guvernului nu vor să vadă aste încălcări grave, oferind răspunsuri generaliste la adresările care le sunt înaintate.
Avocatul Ghenadie Tatarciuc, a declarat că hotărârea CNESP din 23 august este un act administrativ-reglementator. Persoanele țintă ale acestui act sunt cu preponderență profesorii. Un act administrativ apriori trebuie să corespundă legii și să satisfacă necesitățile societății, notează avocatul. Actul trebuie să corespundă Constituției, actelor internaționale la care Moldova este parte. Dar prin acest act sunt încălcate drepturile la muncă și protecția muncii.
Profesorii plătesc contribuții de asigurări medicale, care sunt calculate și retrase din salariu de angajator. Respectiv, consideră avocatul, alte sarcini puse pe umerii profesorilor sunt un abuz din partea autorităților care reprezintă statul. Este încălcată Legea cu privire la securitatea în muncă, care prevede că măsurile privind securitatea, igiena și securitatea în muncă nu vor implica în nicio situație obligații financiare din partea lucrătorilor.
Alexandru Covalschi, reprezentant al Asociației Obștești Planeta Curată, crede că guvernarea trebuie să-și revadă decizia, în caz contrar aceasta va fi boicotată de cadrele didactice care nu vor sa se vaccineze. O vor contesta în judecăți și vor organiza proteste.
Alina Andrieș, educatoare, spune că mulți colegi și-au făcut vaccinul nu din proprie convingere, dar din frică să nu piardă locul de muncă. Această decizie a CNESP, în opinia sa, e un șantaj. Dora Jitariuc, profesoară, spune că personal ezită să se vaccineze întrucât nu se cunoaște ce consecințe pot apărea pe termen lung.
Recent, și Federația Sindicală a Educației și Științei a criticat decizia CNESP în partea ce ține de obligativitatea testării din cont propriu a personalului didactic, nondidactic și auxiliar nevaccinat, o dată la 14 zile. Sindicatele consideră că încercarea autorităților de orice nivel de a „lega” procesul de vaccinare cu îngrădirea drepturilor constituționale la muncă, la sănătate și la viață reprezintă un abuz și o încălcare flagrantă a drepturilor și libertăților cetățenești.
La acuzațiile care au vizat-o, ministra sănătății, Ala Nemerenco, a precizat că nu se impune obligativitatea vaccinului în rândul cadrelor didactice, dar testele sunt necesare întrucât dreptul majorității la sănătate prevalează. Ministrul a mai spus că statul nu poate să-și asume cheltuielile pentru testări, întrucât banii trebuie redirecționați către alte priorități. „Nu facem mișcări pentru a introduce obligativitatea vaccinului. Dar Constituția prevede că dreptul majorității la sănătate prevalează asupra dreptului individual, nimeni nu are dreptul de a pune în pericol viața și sănătatea altora, mai ales când e vorba de copii. Copiii trebuie să învețe într-un mediu sigur”, a spus Ala Nemerenco. Și premierul Natalia Gavrilița a declarat că nu se va renunța la idea de testare a cadrelor didactice și că mai multe țări europene au renunțat la practica de a testa gratuit profesorii. Potrivit ei, testarea e necesară pentru a proteja elevii de noul tip de coronavirus.