Cu prilejul celei de-a 25-a aniversări a Declarației și Platformei de acțiuni de la Beijing, PNUD lansează #EqualFuture („Viitor egal”) pentru a reaminti câte mai rămân de făcut pentru a atinge egalitatea de gen în parlamente.
Potrivit platformei PNUD #EqualFuture, va fi nevoie de un secol pentru a reduce decalajul de gen în politică, dacă lucrurile vor progresa în același ritm.
Acoperind 56 de țări din regiunea Comisiei Economice pentru Europa a ONU (UNECE), #EqualFuture folosește previziuni de date, o multitudine de informații și istorii personale pentru a reflecta situația privind participarea femeilor în Parlament, într-o platformă interactivă, concepută pentru sensibilizare și pentru accelerarea progresului către egalitatea de gen în procesul decizional. Platforma analizează cauzele principale care împiedică femeile să-și asume roluri active în politică.
Platforma arată că la 25 de ani de la adoptarea Declarației și a Platformei de acțiune de la Beijing, politica rămâne dominată de bărbați. Mai multe femei sunt reprezentate în parlamente și guverne, dar la nivel global femeile nu ajung nici măcar la un sfert din numărul total al politicienilor aleși.
„Egalitatea de gen este intrinsecă creșterii incluzive și dezvoltării durabile”, a declarat Mirjana Spoljaric Egger, directoare regională pentru Europa de Est și Asia Centrală a PNUD. „Femeile trebuie să depășească limitările politice, pentru a avea un impact vizibil atât asupra luării deciziilor politice, cât și celor economice.”
În Europa și Asia Centrală, reprezentarea femeilor în parlamente a crescut în ultimii 25 de ani și este aproape de media mondială (24,9%). Cu toate acestea, este în continuare descurajant de scăzută (24,6%).
În Republica Moldova, după ultimele alegeri parlamentare organizate la 24 februarie 2019, peste 25% dintre deputați sunt femei. Acesta reprezintă cel mai mare număr de femei alese în Parlament din istoria țării. Această creștere ar putea fi un efect al măsurilor temporare pentru încurajarea participării femeilor la alegeri. În 2016, Parlamentul a adoptat o cotă de gen obligatorie de 40% la formarea listelelor de candidați ale partidelor politice.
Totuși, distribuția femeilor pe listele partidelor nu a fost omogenă, doar 28% femei candidate au fost nominalizate în primele cinci poziții și doar 20% au fost plasate pe prima poziție.
După alegerile locale organizate în octombrie 2019, Republica Moldova are astăzi:
- 196 de femei primare, ceea ce reprezintă aproape 22% din numărul total al primarilor aleși.
- 300 de femei alese în calitate de consiliere de nivelul II sau 27% din total.
- 3 823 de femei consiliere locale de nivelul I sau peste 36% din numărul total al consilierilor de nivelul I.
Numărul femeilor alese pentru funcția de primar a crescut cu peste 1% la alegerile din 2019 față de alegerile din 2015 și cu 4%, comparativ cu alegerile din 2011 și 2007. În 2019, comparativ cu 2015, numărul femeilor alese pentru funcția de consilier de nivel I a crescut cu 6,5%. Pentru funcția de consilier de nivel II, creșterea este mai semnificativă, de 8,5%.
Modificarea Codului Electoral efectuată în vara anului 2019 a fost pusă în aplicare la ultimele alegeri locale generale din Republica Moldova. Prin aceste modificări, s-a atestat o cotă de reprezentare minimă de 40% pentru ambele sexe în listele candidaților din partidele politice și formula de plasare/ clasamentul candidaților din listă – cel puțin trei candidate/candidați pentru fiecare zece locuri.
Povestea Raisei Preida, consilieră locală recent aleasă la Otaci, este disponibilă pe platforma #EqualFuture. „Timpul când viața unei femei de etnie romă se limita la rolul soției și mamei care stă mai mult pe acasă trebuie să se termine”, a spus Raisa Preida, activistă romă.
Femeile care aspiră la cariere politice se confruntă cu discriminare, domeniul fiind dominat de bărbați. Lipsa de finanțare și prejudecățile din mass-media și societate sunt alte două probleme ale femeilor care vor să se implice în politică. Totodată, este în creștere fenomenul violenței împotriva femeilor în politică, situația fiind agravată de o violență cibernetică virulentă, bazată pe gen.
Cotele de gen au fost un prim pas critic pentru a ajuta mai multe femei să intre în rândul politicienilor aleși. Din 11 țări din Europa și Asia Centrală care au adoptat cote de gen, opt au înregistrat o creștere a numărului de femei din parlamente. Cu toate acestea, trebuie luate măsuri mai cuprinzătoare, pentru a crea o egalitate semnificativă de gen în politică.
„Beijing + 25 este un moment oportun pentru a intensifica eforturile noastre pe toate fronturile – transformarea legilor și politicilor în acțiune, a investi mult mai mult în egalitatea de gen și în lupta cu normele sociale de gen și discriminarea în toate formele sale”, spune Egger.
Înaintea Zilei Internaționale a Femeii și a celei de-a 25-a aniversări a Declarației și a Platformei de acțiune de la Beijing, #EqualFuture contribuie la o conștientizare mai mare a publicului cu privire la importanța critică pentru îndeplinirea angajamentelor asumate de guvernele lumii și realizarea egalității de gen în toate domeniile vieții, inclusiv în politică.