Un nou proiect câștigat în orașul Cornești va servi drept posibilitate de lansare pentru producătorii agricoli din regiune. Acesta constă în amenajarea unui loc special, unde micii producători agricoli din regiune își vor putea expune produsele lor eco spre vânzare. Proiectul este unul destul de ambițios, cu atât mai mult că mica piață va fi amplasată chiar la marginea traseului național R1, vizavi de ”Popas”, acolo unde zilnic circulă rute interurbane, iar pasagerii fac deseori popas.
Ideea a venit din partea primăriei, care a aplicat în etapa a doua a granturilor oferite Grupului de Acțiune Local „Cula” din care face parte orașul. Valoarea proiectului se ridică la circa 102 mii lei, dintre care primăria vine cu o contribuție de 14 mii lei, iar restul finanțării de 5 mii de euro este acoperit de Ministerul de Externe al Estoniei, din fonduri de cooperare pentru dezvoltare și ajutor umanitar.
Conform planificării viitoarea minipiață a producătorilor din zonă se va întinde pe o suprafață de 0,04 ha. Acolo va fi instalată o masă cu o lungime de 21 m, va fi acoperită și amenajată special cu trotuar, urne și un panou de informare. Drept sursă de inspirație a servit o minipiață din zona municipiului Bălți, pe care primara orașului, Vera Buga, o observase în una din deplasările sale.
Potrivit acesteia, necesitatea proiectului se simțea de mult timp în oraș. „Mă confruntam mereu cu acei comercianți, care își expuneau produsele chiar la sol. Din lipsa unui loc amenajat, aceștia vindeau pe unde apucau. Pe lângă faptul că nu era igienic, am avut și cazuri grave, când comercianții au fost loviți de caruță și mașină pe marginea drumului.
Când s-a ivit această posibilitate de a aplica la un proiect ce ținea de dezvoltarea destinațiilor turistice locale, ne-am gândit la producătorii noștri care produc produse eco. Avem în jur de 50, la care se mai adaugă și meșterii populari”, a povestit primara, specificând că producătorii își vor expune gratuit produsele timp de un an, astfel încât să se poată dezvolta, și până când potențialii cumpărători vor fi informați despre existența acestor tarabe, ulterior se va purcede la o anumită taxă.
Ulterior după implementarea proiectului, primara își propune și amenajarea unui teren de joacă adiacent tarabelor, întrucât loc este, iar părinții care vor veni vara împreună cu copii să-și vândă producția, să aibă unde-i lasă la joacă.