„Repere metodice privind formele de organizare a activităților artistice-publice” a fost tema seminarului desfășurat în incinta Centrului Raional de Cultură Pîrlița și organizat de Secția Cultură și Turism Ungheni. La eveniment au participat specialiști din domeniul culturii din raionul Ungheni.
Temele abordate și lucrul practic la această întrunire profesională s-a axat pe elaborarea unui concept de activitate, definire și desfășurare a unor forme de activitate artistică. La acest capitol specialiștii au fost ghidați și informați de către Tatiana Babin, specialistă principală a Secției Cultură și Turism Ungheni, Maria Bolotovici, director interimar Centrul Raional de Cultură Pîrlița și Eugenia Cepoi, Centrul Raional de Cultură Pîrlița.
Cu o comunicare privind „Colaborarea Consiliilor Locale de Tineret din raion cu actorii comunitari” a venit Alina Butnaru, șefă interimară a Centrului Raional de Tineret Ungheni. Aceasta a ținut să afle care este colaborarea instituțiilor de cultură cu consiliile locale de tineret din teritoriu. Aproximativ 40 de șefi ai caselor de cultură din raion au aflat despre misiunea consiliilor locale de tineret din raion, cum funcționează, cum interacționează cu administrația publică locală și casele de cultură: „Sunt oportunități și tineri dornici de schimbare în fiecare localitate. Putem dezvolta comunitatea prin eforturi comune. Ne bucurăm că sunt case de cultură în raion care susțin inițiativele tinerilor. Fie că le oferă suport și spațiu pentru activitățile de tineret, fie îi invită să fie parteneri la evenimentele culturale din sat. Cu regret sunt situații când tinerii nu au acces în instituțiile culturale sau cum spun dânșii ele stau încuiate cu zilele”, a menționat Alina Butnaru.
Potrivit unor specialiști ai căminelor culturale din raion, multe activități artistice se petrec în mare majoritate cu tinerii în localitățile mai mari, unde aceștia au mai rămas la baștină, însă în satele mai mici acest lucru este mai puțin realizabil: „La noi în sat, tineret vine puțin la căminul cultural, căci mulți tineri au plecat din sat, deoarece aici nu-și pot găsi un loc de muncă. Ei se străduie să-și găsească ceva mai bun peste hotare. La club vin în special băieții, căci fete avem puține. Activități prea mari, pot să zic că nu se fac, decât la sărbătorile de anul nou și 8 martie, pe cele mari le petrecem la nivel de comună. Nu le petrecem aici în sat pentru a nu face cheltuieli duble”, a menționat Ina Romanciuc, șefa Căminului Cultural din satul Buzduganii de Sus.
„Oricare ar fi motivele, am ținut mult să informez corect actorii comunitari, culturali cu privire la misiunea structurilor locale de tineret, cât de mult contează colaborarea, consultarea și activitățile pe interesul și necesitățile tineretului în special, deoarece, dacă ne dorim să dezvoltăm comunitatea trebuie să investim în tineri” a precizat Alina Butnaru.