Ministerul Afacerilor Interne a elaborat o hartă interactivă pentru monitorizarea persoanelor suspecte de COVID-19. Harta constă dintr-un sistem cu bază de date, care permite poliţiei şi medicilor să afle câte persoane intră în ţară, câte au completat fişe epidemiologice, cât de repede ajunge persoana la locul de autoizolare indicat în fişă şi ce se întâmplă cu ea atât timp cât se află în autoizolare, a anunţat ministrul afacerilor interne, Pavel Voicu, în cadrul unui briefing de presă.
Ministrul a precizat că prin acest sistem pot fi identificate persoanele care nu se află la locul indicat în fişa epidemiologică pentru perioada de 14 zile de carantină impusă de autorităţi. Programul va putea fi utilizat şi de lucrătorii medicali.
Șeful Centrului de analiză a informaţiilor al Inspectoratului General de Poliţie, Ion Botnari, a menţionat că harta interactivă permite identificarea locului, chiar şi a străzii unde se atestă un număr concentrat de persoane suspecte de COVID-19. Baza de date conţine informații din fişele epidemiologice şi permite verificarea acestora și sintetizarea lor la nivel național, implicit identificarea regiunilor cele mai afectate.
„Prin intermediul acestei hărţi, avem capacitatea să monitorizăm numărul total de persoane suspecte, la adresa indicată de fiecare în fişă. Totodată, sistemul permite de a verifica motivul din care persoana se află la evidenţă şi ţara din care a venit”, a declarat Ion Botnari.
Actualmente, peste 20 de mii persoane suspecte de COVID-19 sunt în regim de izolare pentru 14 zile.