„Ceea ce vedeți azi este doar un început de amenajare a unei frumoase destinații turistice”. Această declarație îi aparține lui Sergiu Bodrug, deja fostul primar al satului Măgurele, care a fost prezentată ziarului „Unghiul” în cadrul evenimentului de săptămâna trecută. Acesta ne-a spus că dacă în multe localități se optează pentru parcuri, măgurelenii au ales să amenajeze o pantă, care are o importanță deosebită pentru această localitate, pentru fiecare locuitor în parte.
„Am construit trepte, în număr de 422, până la cele 3 cruci de pe vârful dealului sau Țiglăului, cum i se mai zice în sat, în măsura posibilităților financiare oferite de către partreneri. Se va continua de a valorifica tot ceea ce vedeți azi. Se vor instala corpuri de iluminat pe timpul nopții cu sistem eco, adică acumulatoare. Aceasta va fi o contribuție a diasporei, vor fi sădiți copaci de o parte și alta a scării, amenajate locuri de popas. Deja sunt solicitări din partea unor cluburi de motocicliști și automobiliști din țară de a organiza întreceri de profil aici, la Măgurele. Relieful permite de a fi desfășurate, doar ar trebui de creat anumite condiții pentru sportivi”, a mai specificat primarul.
Din spusele lui Sergiu Bodrug proiectul „Dezvoltarea destinației turistice locale La Trei Cruci” din Măgurele” a obținut finanțarea de 4482 de euro ca urmare a semnării Acordului de colaborare dintre Asociația Obștească IDIS „Viitorul” și Primăria satului Măgurele și implementat prin intermediul Grupului de Acțiune Local (GAL) Subregiunea CULA din fondurile de cooperare pentru dezvoltare și ajutor umanitar în cadrul programului „Development of Moldovan rural areas by using the LEADER/CLLD approach” al Ministerului Afacerilor Externe al Estoniei.
Dânsul a mai comunicat că proiectul a prevăzut construcția a 422 de trepte de acces în variantă de lemn până la cele Trei Cruci și balustrade pentru siguranța oamenilor. Tot aici au fost instalate bănci cu un design deosebit. Ele sunt realizate din trunchiuri de copaci. E o donație din partea pădurarului local. Sergiu Bodrug a mulțumit și voluntarilor, care au adus o contribuție aparte la implementarea proiectului.
„Turismul e o industrie care canalizează energie, resurse financiare și educă oameni, dar pentru aceasta oamenii și autoritățile trebuie să se mobilizeze”
Despre importanța conlucrării în echipă și ce ar trebui să realizeze pentru a valorifica ceea ce s-a făcut până acum, au vorbit finanțatorii din Estonia, dar și partenerii IDIS „Viitorul”.
„Suntem foarte bucuroși că putem ajuta ca acest loc foarte important pentru oamenii de aici să fie un pic amenajat. Modelul după care ne conducem atunci când oferim susținere financiară este anume de jos în sus, pentru că nimeni nu știe mai bine ca cei care trăiesc aici de ce au nevoie în comunitatea unde locuiesc. Noi, în Asociația Europeană pentru Dezvoltare Rurală LEADER (ELARD), avem un principiu sau un motto: ”Dacă vrei să mergi rapid, atunci mergi singur, iar dacă dorești să ajungi departe, trebuie să fii într-o echipă”. Cu siguranță că vor fi și alte idei de proiecte pe care noi vom fi bucuroși să le finanțăm, astfel că vom contribui la dezvoltarea satului Măgurele”, a menționat Kristiina Tammets, vicepreședinte ELARD.
„Vreau să vă rog să nu vă opriți aici, pentru că efortul pe care l-ați depus la implementarea acestui proiect va fi în zadar. Pe lângă această destinație turistică drăguță pe care ați amenajat-o, pe lângă afacerea de familie a Iraidei Eni, care, apropo, este extraordinară, aveți încă foarte multe lucruri de făcut. În primul rând aveți nevoie de pensiuni ca turiștii care vor veni în vizită, să aibă unde să se cazeze ca să adune impresii și să lase bani în localitatea voastră. Pe de altă parte, aveți nevoie de oameni care să gătească bucatele tradiționale de la Măgurele. Turismul e o industrie care canalizează energie, resurse financiare și educă oameni, dar pentru aceasta trebuie să vă mobilizați ca să reușiți să transformați Măgurele într-o localitate turistică”, a venit cu sfaturi pentru locuitorii din Măgurele Viorel Chivriga, directorul de programe de la IDIS „Viitorul”.
Despre Țiglău și cele 3 cruci
Dealul Țiglău are 205 metri înălțime de la altitudinea Mării Negre. Acesta este cântat în imnul satului, dar apare și în alte poezii semnate de Ion Popa Pădure, scriitor născut în Măgurele. Prezent la eveniment, acesta a povestit participanților că anume acest deal, denumit de localnici Țiglău, face parte din înălțimile geografice ale Moldovei lui Ștefan cel Mare. Aici se aprindeau ruguri, atunci când năvăleau tătarii în țară. Astfel, de pe un deal pe altul se da sfoară în țară până la cetatea de scaun a domnitorului. Pe lângă valoarea istorică Țiglăul mai are și una simbolică – el face parte din cele 7 coline, așa ca la marele orașe ale lumii Roma, Iași, care apără localitatea de vitregiile vremii, ploi și vânturi.
Cele trei cruci, în 2009, la inițiativa preotului Grigorie Cojocaru, au fost instalate și sfințite cu ajutorul unor localnici – Andrei Bodrug, Andrei Efrim și soția sa Raisa, Ion Zmeu și soția sa Liubovi, Ion Pădure. Crucile au fost duse în spate până în vârful dealului, semnificând episodul biblic din ziua de Joi din Săptămâna Patimilor a Domnului Isus Hristos. Informația a fost prezentată de către Rodica Dabija, șefa Bibliotecii publice din Măgurele.
Primii ghizi la destinația turistică „La Trei Cruci” vor fi Maria Coșciug, directoarea Căminului Cultural, și Rodica Dabija, șefa bibliotecii locale.
În aceeași zi a mai avut loc totalizarea unui alt proiect, implementat prin intermediul Grupului de Acțiune Local (GAL) Subregiunea CULA din fondurile de cooperare pentru dezvoltare și ajutor umanitar în cadrul programului „Development of Moldovan rural areas by using the LEADER/CLLD approach” al Ministerului Afacerilor Externe al Estoniei, în Măgurele, care a avut ca rezultat procurarea de ambalaje și editarea unor materiale promoționale pentru Gospodăria Țărănească „Victor Eni”.