Într-o explozie de creativitate și armonie, un festival (deja tradițional) de pictură și muzică, a adunat artiști și iubitori de artă din mai multe localități din țară într-un eveniment spectaculos, care e deja tradițional pentru Ungheni. E vorba de ediția 2023 a festivalului „Înflorit-au castanii”. Culorile vibrante și notele melodioase ale viorilor, chitarelor și pianului s-au unit într-o simfonie de expresie artistică și au creat o atmosferă magică în cadrul acestui festival zonal.
Compartimentul pictură din festival a reunit 34 de elevi de la școlile de arte din raioanele Ungheni și Nisporeni. Tema din acest an a fost „La scăldat”. Galina Moraru, specialistă principală la Secția de Cultură și Turism Ungheni, ne-a specificat că s-a optat pentru această temă, fiindcă în acest an instituția implementează un proiect major „Prutule, apă de dor!”
La muzică au participat în acest an mai mulți elevi de la mai multe școli din raioanele Ungheni, Călărași, Ialoveni, Criuleni. Potrivit organizatorilor au participat 23 de vioriști plus trei ansambluri, 30 de pianiști plus trei ansambluri. A fost o concurență destul de mare. Acest lucru a fost salut de participanți. „De la Școala de Muzică Ungheni avem nouă participanți la secțiunea de pian, opt – la secțiunea de vioară și avem și un trio de vioriști. Evenimentul este foarte important pentru a crește motivarea copiilor, pentru că este un loc unde ei se pot manifesta, unde ei își pot etala măiestria, dar și să fie jurizați de personalități din domeniul muzicii. În acest an avem concurenți mai mulți și buni, lucru care este salutabil, fiindcă e o concurență sănătoasă”, ne-a declarat Tereza Cazacu, directoarea Școlii de Muzică Ungheni.
„Suntem pentru prima dată la concurs. Sunt o profesoară tânără, la început de cale. Mai exact de trei ani activez. „Înflorit-au castanii” este o experiență foarte frumoasă. Și este și un juriu foarte competent. E vorba de doamna Galina Buinovschi, domnul Gheorghe Nicolaescu, care sunt personalități notorii în lumea muzicii. Contează și experiența pe care o vor acumula elevii, dar și feedbak-ul juriului, care ne va spune unde mai avem de lucru”, ne spune Cristina Torgai de la Școala de Arte din Măgdăcești.
Una dintre discipolele Cristinei Torgai, care a urcat pe scena festivalului, a fost cea mai mică din concurs. „Ionela Dabija are 6 ani și este în anul pregătitor. Ea nici nu a venit de la început de an la vioară. Avem șase luni de când studiem. Ea a dovedit talent și perseverență. Alături de Ionela mai sunt încă doi colegi, care vor urca în scenă mai târziu”, ne-a precizat profesoara. Aceasta ne-a asigurat că va participa de acum încolo la fiecare ediție a festivalului de la Ungheni.
Festivalul „Înflorit-au castanii” se află la cea de-a XVI-a și este organizat de către Secția Cultură și Turism Ungheni sub egida Consiliului Raional Ungheni. Gazdele din acest an au fost Palatul de Cultură Ungheni și Școala de Arte Plastice „Raisa Cojocaru” din municipiul Ungheni.
Membrii juriului au fost:Gheorghe Nicolaescu, lector universitar; Galina Buinovschi, maestru în artă Liceul Republican „Ciprian Porumbescu”;Zinaida Sturza, profesoară de arte plastice Școala de Arte „George Enescu”, Călărași și Vadim Pîslaru, șeful Secției Cultură și Turism Ungheni.
Criteriile de арrесiеrе a participanților au fost la muzică: execuția textului muzical, stăpânirea virtuozității instrumentale, aspectul artistic de intеrрrеtarе а creațiilor; ținuta scenică а concurentului; profilul arte vizuale: respectarea principiilor compoziționale în spațiul plastic, măiestria роsеdării tehnicilor de lucru, capacitatea de transpunere а ideii plastice de сătrе concurent, vаlоаrеа de ехрrimаrе а raportului cromatic, асrоmаtiс și stilistic în compoziția plastică.