Noul sediu al Judecătoriei Ungheni, în valoare de 60 de milioane de lei, a fost inaugurat săptămâna trecută în cadrul unei ceremonii fastuoase. Acum municipiul Ungheni va deține prima judecătorie la standarde europene din Republica Moldova. Realizarea proiectului a fost posibilă datorită unui proiect european „Sporirea Eficienței, Responsabilității și Transparenței Instanțelor Judecătorești în Moldova” ATRECO, la care s-au implicat Consiliul Superior al Magistraturii în cooperare cu Judecătoria Ungheni.
Dacă e să vorbim în cifre sau facilități logistice, Palatul de Justiție a fost construit pe durata a 3 ani de zile, pe o suprafața de 4620 m. p., fiind o clădire cu 7 nivele și subsol destinat sectorului de întreținere arestați. Locația este dotată cu rampe de acces și lifturi, 8 săli de judecată, dintre care 4 pentru procesele civile și 4 pentru cele penale, o cameră specială pentru audierea minorilor, un birou pentru activitatea de mediere deschis pentru cetățeni, 15 birouri pentru completele de judecată, două săli de ședințe, 4 celule de detenție cu capacitate de 20 de deținuți, precum și birouri speciale pentru avocați și procurori. Personalul care va activa aici va număra 12 judecători, 12 grefieri, 12 asistenți judiciari, 10 persoane de evidență procesuală (arhivă), 2 persoane pentru grefă arhivă, personalul tehnic specializat va fi compus din 5 lucrători, iar alții 9 vor reprezenta personalul auxiliar.
Printre oficialii prezenți la inaugurare au fost prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, ministrul Justiției, Alexandru Tănase, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu, alte persoane oficiale, precum și o delegație de la Tribunalul și Curtea de Apel Iași din România. Fiecare dintre aceștia și-au expus opinia referitor la modul în care se va schimba actul de justiție, după reforma judecătorească, cu referire și la acest Palat de Justiție. „Eu întotdeauna am spus că condițiile nu se creează pentru angajați, dar pentru cetățeni. Eu sper și cred că odată cu inaugurarea Palatului de Justiție se va îmbunătăți și actul de justiție, căci tindem să facem ceea ce e mai bine pentru cetățeni, îmbunătățind accesul la justiție. De asemenea, sper că Judecătoria Ungheni va fi un etalon atât pentru Republica Moldova, cât și pentru țările vecine, iar atunci când va veni o delegație în țară neapărat va ajunge și aici”, a declarat Victor Micu. Prim-ministrul Pavel Filip a ținut să precizeze încă de la început că lucrurile merg bine într-o țară atunci,când justiția lucrează bine.
Președintele instanței, judecătorul Vasile Șchiopu, ne-a precizat că specializarea judecătorilor pe anumite cazuri va fi cel mai important pas, care în următorii ani, fără prea mari investiții poate să aducă la îmbunătățirea calității actului de justiție. În ceea ce privește numărul judecătorilor, acesta spune că este unul mult prea mic, motiv pentru care a făcut și un demers către Consiliul Superior al Magistraturii, fiind în așteptarea unei soluționări pozitive a problemei. Referitor la activitatea generală a judecătoriei acesta a menționat că actualmente cu pronunțare de hotărâre fiecărui judecător îi revin pe an în jur de 500 de dosare, pe când în Olanda, de exemplu, un judecător examinează aproximativ 110 cazuri pe an, având chiar și o anumită normă, care la noi nu există.
Mai mulți ungheneni în acea zi ne-au spus că e frumos Palatul de Justiție, dar așteaptă ca guvernarea să aducă și viața cetățenilor la standarde europene.