Bolile diareice acute prezintă o problemă permanentă de sănătate publică în creștere cu impact iminent asupra sistemului de sănătate și socio-economic. Acestea pot fi transmise prin intermediul produselor alimentare accidental contaminate în procesarea lor cu agenți patogeni la depozitarea, transportarea lor și la consumul produselor. În scopul de a promova importanța cunoștințelor sanitaro-igienice privind maladiile cu factor de transmitere alimentar și prin intermediul apei potabile și măsurile de prevenire a lor, în perioada 02-31 mai 2022 în țară s-a desfășurat Lunarul național și teritorial de prevenire a bolilor diareice acute (BDA), intoxicațiilor alimentare și holerei.
Astfel, în raionul Ungheni specialiștii în sănătate vor desfășura mai multor activități de informare, educare, conștientizare în rândul populației și a personalului instituțiilor cu risc epidemiologic sporit pentru starea de sănătate publică.
Statistică
În R. Moldova anual se înregistrează aproximativ 16-20 mii cazuri de BDA, inclusiv cu până la 10 decese printre copii de până la 5 ani și adulți. În structura morbidității în 65-76 % predomină copii sub 17 ani, morbiditatea în rândul populației urbane fiind mai mare decât populația rurală. Pe parcursul a unui an în țară specialiștii înregistrează 5-10 cazuri de izbucniri epidemice cu 5-10 până la 300 persoane afectate. Morbiditatea prin BDA se prezintă astfel în Ungheni statistic pentru anul 2020 înregistrate cazuri (și examinate epidemiologic) – 52 de cazuri; în anul 2021 -130 cazuri; în anul 2021 – total cazuri înregistrate și supravegheate -12; în anul 2022 – în 4 luni total cazuri -80 de BDA. Ceea ce ne duce la concluzia că o dată cu retragerea COVID-19 ca prezență în fonul epidemiologic – BDA deja au o evoluție în creștere a cazurilor, ce indică scăderea gradului de vigilență și îndeplinire a măsurilor antiepidemice la nivele individual, comunitar; de conștientizare a situației de risc existent.
La nivel global, anual, una din 10 persoane este afectată de boala diareică acută, care duce la peste 420.000 mii de decese , în mod disproporțional fiind afectați copii cu 125.000 de decese în fiecare an la copii sub 5 ani.
Schimbările climatice, migrația unele dintre cauzele apariției BDA
La nivel național se menține riscul înalt de apari-ție a cazurilor indigene ca rezultat al schimbărilor climaterice, migrației intense a populației, bazinelor acvatice deschise neamenajate cu apă ce nu corespunde normativelor sanitare-epidemiologice.
Simptome și cauze
În grupul bolilor diareice acute sunt incluse patologiile cu mecanismul de transmitere fecal-oral (holera, dizenteria, infecţia rotavirală, salmoneloza, febra tifoidă, yersinioza, etc). Aceste maladii au semne clinice variate, dar sunt şi semne comune, inclusiv febră până la 40°C, dureri în abdomen, greţuri, vomă, scaun lichid (cu sânge, mucus, apos), cu frecvenţă până la 20-30 ori pe zi, slăbiciuni generale, cefalee, etc.
În unele cazuri, se dezvoltă septicemia, deshidratarea, şocul toxico – infecţios. La copii, mai ales până la 1 an de viaţă, semnele clinice se dezvoltă mai rapid decât la adulți, iar starea sănătății se poate agrava în timp scurt.
Sursa de infecție pentru o parte de BDA (dizenterie, infecție rotavirală, febra tifoidă) este numai omul bolnav. Pentru grupul de maladii ca salmoneloza, iersenioza, febra tifoidă, B, C – ca sursă de infecție sunt animalele, păsările, rozătoarele.
În R. Moldova creșterea sezonieră prin BDA se atestă în perioada caldă –iunie-septembrie a anului.
Măsuri de prevenire
Pentru prevenirea BDA îndeosebi în rândul copiilor e necesar a respecta următoarele: alăptarea la sân a copiilor cât mai mult timp; imunizarea lor contra infecției rotavirale; respectarea regulilor de igienă (spălarea mâinilor în mod corect); spălarea abundentă sub apă curgătoare a fructelor, legumelor care se folosesc fără prelucrarea termică, evitarea procurării produselor alimentare ușor perisabile din locuri neautorizate; utilizarea apei potabile de calitate garantată; utilizarea pentru scăldat doar a bazinelor acvatice amenajate corespunzător cu analize ale apei conforme cerințelor; plasarea separată, respectarea principiului de vecinătate a produselor alimentare gata și a materiei prime în frigidere; la organizarea diferitor festivități se interzice localurile unde lipsesc condiții elementare de igienă, preparare a bucatelor după cerințe tehnologice și sanitare corespunzătoare; prezența apei calde și reci; WC corespunzător dotate; seturi suficiente de veselă; se interzice necondiționat folosirea ouălor de rață, gâscă pentru pregătirea cremelor.
Cea mai expusă categorie de populație riscului de a se infecta sunt cele din localitățile rurale. Aici serviciile de asigurare cu apă și canalizare sunt absente sau neperformante. În rezultat, ei pot mai lesne să se îmbolnăvească de BDA, precum ar fi dizenteria, holera, hepatita A, febra tifoidă, etc.
Sergiu Talmaci și Nicolae Deliu, Direcția Centrul de Sănătate Publică Ungheni