Elena Cebotaru, șefa bibliotecii publice din satul Drujba, comuna Hârcești, a câștigat recent titlul de „Cel mai bun bibliotecar al anului 2019” la categoria biblioteci comunale/sătești în cadrul concursului național „Bibliotecarul Anului” pentru anul 2019 al Asociației Bibliotecarilor din Republica Moldova.
După cum am promis cititorilor revenim cu un amplu material despre activitatea Elenei Cebotaru.
„Singurul lucru pe care trebuie să îl cunoşti cu precizie este unde se află biblioteca”. (Albert Einstein)
Inițial când am venit la biblioteca din Drujba toată lumea a primit vestea că s-a redeschis locul unde sunt cărți și atât. Era ceva normal, fiindcă așa era deprins omul. La Drujba biblioteca nu a activat timp de 15 ani și generația care cunoștea despre importanța unei asemenea instituții într-o localitate, a crescut și o mare parte dintre ei au plecat din localitate, și cumva s-a pierdut rolul bibliotecii publice într-o localitate. De aceea, de la început m-am axat pe educarea copilului, vreau să deschid aici o paranteză, am fost surprinsă, când copiii veneau și întrebau dacă pot împrumuta cărțile ca să le citească acasă, de a frecventa biblioteca, de a-l familiariza cu specificul funcționării ei și să-l fac să înțeleagă că noi oferim oportunitatea de a se dezvolta multilateral. Aici poți citi, aici poți să te joci, aici poți să confecționezi ceva manual, să deprinzi o abilitate în programarea IT etc. Și, totuși, mai există percepția aceasta, care de altfel e greșită, că biblioteca trebuie doar să ofere un singur serviciu – acela de împrumut al cărților la domiciliu. Vreau să vă povestesc o întâmplare referitor la acest aspect al percepției greșite: o persoană venită de la oraș, unde sunt mai multe instituții de cultură și educație decât în sat și evident ai oportunitatea de a te dezvolta, îmi spune voi ce aveți club de robotică la bibliotecă? Eu știu că aici se împrumută doar cărți. Eu mă bucur că oamenii încetul cu încetul încep să înțeleagă că biblioteca e locul unde se întâmplă ceva în fiecare minut. Datorită serviciilor noi am ajuns ca cei care nu citeau ieri, azi citesc. Tot biblioteca le oferă posibilitatea ca să păstreze legătura cu cei plecați peste hotare prin rețeaua de internet. Indiferent de situație aici vor găsi o soluție.
De la profesor la bibliotecar
Am fost profesoară de istorie și mai nou am recalificare – profesoară de limbă franceză. Așa s-a creat situația, cel care a predat franceza a decedat și trebuie să găsim o rezolvare a acestei probleme. Așa am ajuns să mă recalific. Iată aici a fost marea schimbare, nu faptul că din profesoară de istorie am ajuns bibliotecară. Nu a fost dificil, fiindcă biblioteca este același promotor de valori ca și istoria. Singura schimbare e că trebuie să cunoști mai multe domenii la bibliotecă, decât la istorie. Cunoscând istoria am putut mai ușor să găsesc limbaj comun cu beneficiarii. Puteam să discut despre situația din țară.
Funcția de bibliotecar
Pentru mine funcția de bibliotecar a fost dintotdeauna ceva extraordinar! Fosta bibliotecară a știut să găsească cheița la fiecare persoană care trecea pragul bibliotecii. Astfel, am devenit un fidel beneficiar al bibliotecii.
Ceea ce mă doare pe mine e faptul că mai sunt din aceia care spun ei ce mai fac și bibliotecarii aceștia. Ambiția mea a fost și este să le demonstrez că biblioteca nu este doar un singur loc, unde tu poți să vii să iei cartea și bibliotecarul este acea persoană din partea cealaltă a unui birou și duce evidența cărților, dar e ceva și e cineva. De multe ori când merg la evenimente de instruire în domeniul biblioteconomic aud că biblioteca este un centru multifuncțional, atunci reiese că bibliotecarul e persoana multilateral dezvoltată. Novateca, robotica, E-guvernare, educația mediatică etc. sunt doar câteva dintre proiectele implementate de către BP „Drujba”. Lumina într-o comunitate o aduce bibliotecarul. Totul depinde de oamenii de aici dacă aleg să primească această lumină și să fie mai informați.
Atragerea cititorului
Atunci când am preluat funcția de șef al bibliotecii din Drujba am știut din start că nu va mai funcționa aceeași regulă ca în urmă cu 15 ani, adică împrumutul de cărți. Trebuia să fac ceva diferit ca să-i atrag la bibliotecă. Primul pas a fost amenajarea spațiului, care să fie atractiv unde omul să găsească acea atmosferă plăcută care te îmbie la citit. Al doilea pas autodezvoltarea mea în mai multe domenii ca să pot ajunge la fiecare în parte. Al treilea lucru e că am început să realizez activități pe care le știam foarte bine să le fac. Una dintre ele este arta decorativă. Am creat un club pentru copiii care veneau la bibliotecă și făceam diferite lucrări, apoi ore de franceză suplimentară predam și evident am lansat un serviciu cu studierea trecutului nostru.
Material publicat în cadrul inițiativei „Biblioteca Faptelor Bune”.