Dacă pot să stea minute în șir în fața calculatoarelor sau televizoarelor, atunci la grădinițe în timpul când participă la vreo scenetă ei înșiși devin artiști sau chiar autori, implicându-se în jocul de pe scenă.
Pentru ca picii să deprindă arta vorbirii corecte și mai ușor să interacționeze cu colegii din aceeași sau altă grupă, să învețe gustul pentru frumos, dar și să aibă modele care să contribuie la dezvoltarea lor intelectuală, s-a format în fiecare grupă câte o trupă de teatru, ne spune Nina Grădinaru, metodistă la grădinița „Steluța” din municipiul Ungheni. La această instituție preșcolară teatrul e ca la el acasă. Conform spuselor metodistei, se joacă teatru în toate formele sale: de masă, de păpuși, pe degete etc. Ba mai mult, s-a constituit și o trupă mixtă, adică din copii și educatori – „Steluțe vesele”. La grădinița „Guguță”, unde de asemenea se face teatru, directoarea Emilia Cucuruzac ne spune: „Am decis să facem astfel de trupe de teatru pentru că avem implementate 2 proiecte speciale, unde am achiziționat costume de teatru pentru copii și maturi „Micii actori” și „Creștem și ne dezvoltăm prin teatru” și trebuie să le consolidăm aptitudinile teatrale, fiindcă ele îi vor ajuta foarte mult în viață”.
Aici este câte un dascăl care dă unicitate spectacolelor
La „Guguță”, conducătorul muzical a facut și teatru muzical, ceea ce îi dă posibilitatea să organizeze dramatizări muzicale. În instituție este necesar să fie echipe de teatru, pentru că prin teatralizare copiii obțin încredere în sine și își formează ținuta scenică. „Steluța” o are pe Elena Gurghiș, care confecționează handmade diferite accesorii pentru spectacole. Chiar la momentul vizitei noastre ea pregătea cu micuții din grupa ei o scenetă, în care copiii îmbrăcau pe degetuțe niște păpuși, unele din pluș, iar altele din… baloane.
Trupe de adulți în grădinițe
Dacă la „Steluța” de prin 2010 activează trupa de adulți, atunci la ”Guguță” s-a constituit acum 3 săptămâni. Pentru ce e necesar ca să activeze și aceste grupuri de actori, dacă sunt cele de copii? Nina Grădinaru spune că ele activează pentru ca să-i familiarizeze pe copii cu arta teatrală, dar și să le arate că dintr-o poveste poți să inventezi alte câteva zeci. Ea a exemplificat prin povestea „Gogoașa”, pe baza căreia au reușit să monteze și alte câteva scenete.
Timp pentru repetiții, program și așa destul de încărcat
Directoarea de la „Guguță” ne-a spus că la ședințele ordinare au discuții de la 17.30 până la 18.00, când sunt mai puțini copii în grădiniță. „Se repartizează cuvintele, se învață, se exersează, dar unii educatori nici nu au nevoie de multă pregătire. Rolurile se repartizează educatorilor după cum li se potrivesc”, a specificat dânsa. Metodista de la „Steluța” ne-a spus că la ei educatoarele fac repetiții în timpul orei de liniște, adică când copiii dorm la amiază, iar spectacolele le prezintă de obicei la ora 10.00. „Nu facem nicio întrerupere în programul de activitate didactică”, a ținut aceasta să precizeze.
Spectacolele sunt cu plată?
„Niciodată nu au fost demonstrate și organizate spectacole de trupele noastre de teatru cu plată”, a afirmat categoric Emilia Cucuruzac. La grădinița „Steluța” se mai percepe uneori taxă, dar se face doar în cazurile implementării a unor proiecte și trebuie să fie și o anumită contribuție, ne-a declarat Nina Grădinaru.